Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/millionways

Marketing

Koliko je zapravo pusenje stetno?

Je stetno je, ali...

Sad ce mnogi skociti i tvrditi "nema tu nikakvog ali..."!

Ajmo onda ispocetka. Probat cu posloziti neke kockice (onako kako je to meni sjelo).

Moj je djed Drago radio s kolegom Ivom na zeljeznici. Radili oni tako zajedno od ranog jutra, kad u neko doba Ivo stane, zapikne lopatu u zemlji, zapali cigaretu i pusi... Moj djed Drago, zapikne takodjer svoju lopatu u zemlju i krenu oni tako pricati.
Nije proslo par minuta, kad evo poslovodje:
poslovodja: Drago, kaj ne delas?
Drago: Pa ne dela ni Ivo ...
poslovodja: ... ali Ivo pusi.
Drago: ?!
Drago: Ivo, daj i meni jednu cigaretu, od danas i ja pusim.

Da je pusenje nezdravo znalo se oduvjek, barem koliko ja pamtim, no prije 10ak godina krenula se drzava ozbiljnije brinuti za zdravlje svojih gradjana, a kada se drzava krene brinuti za tvoje interese vrijeme je za uzbunu.
S jedne strane, zabrinuti su zbog sve duzeg zivotnog vijeka gradjana, a s druge se strane brinu kako taj zivotni vijek sto vise produziti, indirektno barem (svjesno ili nesvjesno).


Ako uzmemo u obzir gore prepricanu anegdotu i primjenimo je na poslovno okruzenje gdje stotine, tisuce ili stotine tisuca ljudi popusi svaki dan kakvih sat-dva placenog vremena, brzo cemo doci do cinjenice da je pravi razlog drzavne brige zapravo pritisak velikih poslovnih subjekata na drzavu.


Kao i svaka druga zabrana ili norma, na generalnoj razini, imamo situaciju "rusenja domina" gdje vise nitko nezna kako je i kada to pocelo, ali s vremenom hvata se zamah, pa dolazimo do apsurdne situacije da se pusenje zabranjuje na privatnom posjedu (privatni kafic), a sve u ime onih koji u te kafice bas i ne zalaze. smokin

Da se nebi krivo razumjeli, pusiti sam prestao prije 20ak godina, ali ne zbog zabrana (nije ih bilo), vec zbog svih ostalih razloga zbog kojih se prestaje.
Post je objavljen 21.10.2010. u 17:06 sati.