Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastianvettelspace

Marketing

Red Bull očekivano nedodirljiv, Alonso spasio koliko se spasiti može, a McLarenu zadatak postaje sve teži

Nisu sve Massine lađe potonule (barem ne javno)
Felipe MassaKao ni 2009., isto tako ni 2010. zacijelo neće biti godina koje će se Felipe Massa jednom prisjećati s naročitim veseljem. Teško je ne imati barem mrvicu simpatije prema njegovoj situaciji otkad je u Ferrariju: prve je godine bio u sjeni beskonačnostrukog svjetskog prvaka, zatim je njegov novi momčadski kolega osvojio titulu, pa ju je sljedeće godine Brazilac izgubio za jedan bod. Potom, prošle godine nesreća za koju se niti teoretski ne može smatrati krivim ga je stajala odsustva u pola sezone, a ove godine u ekipu mu je pak stigao karakter koji se vožnjom i nastupom instalirao kao prvi vozač.
Naravno, ne može se sve to samo svesti pod peh jer ne postoji nešto poput pet godina uzastopnog peha, ali da mu je put pomalo trnovit, sumnje nema.
U tom stilu može se protumačiti i svježi komentar njegovog glavnog šefa, Luce di Montezemola, kako još uvijek vjeruje u Massu, zna da Brazilac nije zaboravio izvrsno voziti, da će njegovi sljedeći nastupi biti iznenađenje, i slično. U nekim standardnim okolnostima ovo bismo mogli svrstati pod bodrenje, ali u ovoj situaciji radi se i o vrlo konkretnom (i sigurno vrlo planiranom) pritisku na Felipea, jer unatoč pričama o lošoj sreći, Ferrarijevi gazde sigurno nisu presretni njegovim zaostatkom u bodovima i nastupima, čak i kad se oni kompenziraju za bodove predane u Njemačkoj.
Massa formalno ima ugovor za sljedeću sezonu, ali "slučaj Räikkönen", u kojemu je Finac otišao iz Maranella godinu dana prije dogovora, dovoljan je podsjetnik koliko su takvi ugovori fleksibilni ako netko od visokorangirane Ferrarijeve uprave odluči da je vozaču vrijeme isteklo.
Naravno, sasvim je drugo pitanje da li će do takve odluke ipak doći, unatoč beskrajnim špekulacijama da bi Felipeov kokpit mogao zgrabiti Kubica. Ferrariju je možda draža varijanta u kojoj ima jednog istaknutijeg i jednog sekundarnog, ali pouzdanog i kvalitetnog vozača, nego eksperimentirati s momčadskim rivalstvima, rošadama i ostalim.


Kocka je pala: putuje se u Koreju!
Već mjesecima smo slušali "hoće-neće" prognoze o održavanju inauguracijske utrke Južne Koreje, planirane za 24. listopad. Ali napokon, slučaj je riješen; Charlie Whiting i njegova detektivska ekipa inspicirali su novosagrađenu stazu u Yeongamu, nekih 400 km južno od Seoula, i zaključili da je spremna u zadanom terminu održati Grand Prix.
Radi se o jednoj mrvicu dužoj stazi od prosjeka  dugoj 5621 metar, dakle vozit će se 55 krugova. Ima tri markantne ravnine, spojene oštrim zavojima, te prilično raštrkan zavojit ostatak koji te ravnine obilazi. Zasad će se održavati danju, iako organizatori ne isključuju mogućnost jednom je prebaciti u noćni termin, ali tek pošto skupe nešto iskustva i rutine s organiziranjem Grand Prixova.
Osim za nas gledatelje koji ćemo ipak dobiti svoj planirani vikend utrke, ovo je dobra vijest i za McLaren koji time dobiva još mrvicu više vremena i prilike nadoknaditi bodove zaostatka za vodećima. S druge strane, ni Alonsu neće smetati dobiti malo više prilike pokušati uhvatiti Webbera, ali njegova nevolja je što je već sad u škripcu sa svojom dozom iskorištenih motora, i bit će svakako teže preostale rezerve raspodijeliti na tri, nego na dva vikenda.


Povratak plavih naočala
Flavio BriatoreIstina, nismo trebali predugo čekati: Flavio Briatore dao je do znanja da je spreman vratiti se u Formulu 1, iako ne kao voditelj ekipe, već u nekom od organizacijskih, odnosno komercijalnih poslova. Kao predizborna obećanja prije dolaska, ako ih možemo tako nazvati, navodi već poznatu temu  smanjenje troškova čak i do 70%, zbog nesrazmjera s GP2 serijom koja operira s desetinom budžeta a sporija je svega nekoliko sekundi na stazama.
Koliko će mu se planovi obistiniti, bit će zanimljivo pratiti. Zbog skandala u Singapuru vjerojatno će se ekipe kloniti od njega, barem mu dati iole utjecajnije funkcije, ali njegov stari prijatelj Bernie Ecclestone mogao bi naći neku ulogu za motosport-playboya.

Source: f1-hr.com

Post je objavljen 13.10.2010. u 22:08 sati.