Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slatka salamica s rižinim pahuljicama

Ova salama «nastala» je zbog potrebe da potrošim rižine pahuljice kojima je odavno istekao rok trajanja (da odmah napomenem: pojeli smo salamu i nismo se otrovali smijeh).

Recept za smjesu od oraha je iz recepta za Žutu roladu koji moja mama čuva u svojoj bilježnici.
U spomenutom maminom receptu smjesa se radi kako sam dolje opisala, ali za «povezivanje» sastojaka ne koristi se margarin, nego snijeg od 1 bjelanjka. Nisam baš neki ljubitelj sirovih jaja u kolačima , ali toleriram 1-2 bang (iako, ako je pokvareno i 1 je previše eek).
Meni ni u ovom receptu taj 1 bjelanjak nikad nije smetao, iako se baš i ne mogu pohvaliti da sam puno puta jela taj kolač: ne volim orahe tuzan. Ali kolegica, koja ima fobije od sirovih jaja u kolačima, pitala me čime da zamijeni taj bjelanjak; ja sam joj sugerirala margarin sretan, a onda sam i sama odlučila isprobati taj svoj prijedlog.
Ne volim takve «nepečene kolače» pa mi ni ovaj nije ništa posebno, i zato mi je sasvim svejedno je li u njemu bjelanjak ili margarin, a vi odaberite sami…njami


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
1 žlica ruma
100 g čokolade za kuhanje
60ak g mekanog margarina/maslaca (ili snijeg od 1 bjelanjka)
+
oko 7 žlica rižinih pahuljica


U posudu stavite orahe, šećer i rum pa dodajte čokoladu otopljenu na pari te sve promiješajte žlicom. Zatim dodajte mekani margarin (ili izmiksani bjelanjak) i «mijesite» smjesu da se sastojci povežu.
Smjesi dodajte rižine pahuljice i premijesite ju rukama.

Oblikujte salamu «kotrljajući»smjesu po stolu da dobijete oblik «valjka» (možete to raditi i pomoću papira za pečenje).

Salamu stavite u hladnjak na par sati.

Režite ju tankim, oštrim nožem.


Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 16.10.2010. u 08:32 sati.