Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

U Zagrebu kvadrat stana 1818, na Jadranu 1926 €

Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj niža je u rujnu ove godine za 1,2 posto u odnosu na kolovoz, dok je ona na godišnjoj razini niža za 5,3 posto. Pokazala je to analiza portala CentarNekretnina, rađena na više od 428.000 traženih cijena. U portalu CentarNekretnina predviđaju da će tražene cijene padati i sljedećih mjeseci.

U Zagrebu su rujanske cijene u odnosu na prethodni mjesec pale za 1,3 posto, a na godišnjoj razini za 6,1 posto. Pri tome je prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u rujnu iznosila 1818 eura po kvadratu, što je 0,9 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 4,7 posto u odnosu na rujan 2009. godine. Na Jadranu su cijene niže za 1,1 posto, a u odnosu na rujan prošle godine za 4,1 posto. Što se stanova tiče, njihova je cijena na Jadranu niža za 1,9 posto u odnosu na prošli mjesec i iznosi 1926 eura po kvadratu.

Kad analiziramo kretanje traženih cijena nekretnina u Zagrebu kao najznačajnijem tržištu, u smislu volumena trgovanja i ostvarenog prometa na tržištu nekretnina, vidljive su značajne razlike u kretanju cijena s obzirom na lokaciju nekretnine, navodi u svom komentaru dobivenih rezultata Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina. Prema riječima Devescovija, cijene nekretnina su u pojedinim četvrtima već u ovom trenutku niže za 20 do 30 posto u odnosu na cijene koje su ostvarivane u 2008. godini. Tako su na Laništu, u Španskom, Dubravi, Sesvetama i dijelovima Trešnjevke cijene u protekle dvije godine korigirane s razina od 1600 do 2000 eura po kvadratu na razine od 1200 do 1600 eura po kvadratu.

Na ovim lokacijama očekujemo daljnji pad cijena s obzirom na to da je ponuda i dalje značajno veća od potražnje, a kupci koji su zainteresirani za kupnju nekretnine na ovim područjima odgađaju odluku u očekivanju da će cijene i dalje padati, posebno za novosagrađene stanove. S druge strane, analiza prosječnih traženih cijena nekretnina na lokacijama koje su znatno bliže gradskom centru i lokacijama u tramvajskoj zoni s dobrom infrastrukturom (primjerice četvrti pogodne za obiteljski život) pokazuje da su cijene nekretnina u protekle dvije godine znatno manje korigirane, i to od 5 do 15 posto, a volumen transakcija na takvim lokacijama je relativno veći.

Stanovi na Medveščaku najskuplji su, s prosječnom cijenom od 2542 eura po kvadratu, što je čak 40 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu. U centru Zagreba riječ je o 2371 euru po metru četvornom. Cijene stanova više su od prosjeka i na području Maksimira, u podsljemenskoj zoni, Trnju, na Črnomercu i Trešnjevci.

Izvor/autor: Slobodna Dalmacija/PressCut

Post je objavljen 04.10.2010. u 10:21 sati.