Nisam ljubitelj integralnog brašna , ali ono je navodno zdravo, pa i ja povremeno koketiram s njim .
Pri izradi tijesta držala sam se omjera sastojaka iz recepta za Savijaču s jabukama , ali nisam se držala postupka pripreme iz tog recepta – to sam radila po svojem, jer mi je na taj načinjlakše razvući koru.
U ovakvim slučajevima, od navedene količine sastojaka trebalo bi zamijesiti tijesto i razvući jednu veliku koru (otprilike 80 cm x 60 cm), nadjenuti ju, namotati… i takvu savijaču trebalo bi dijagonalno, ili u obliku «potkove» položiti na lim od pećnice… - ali ja u tom slučaju imam tehničkih problema – nemam pri ruci velik stol na kojem bih mogla razvući tako ogromnu koru. Zato ja tijesto podijelim na dva dijela i napravim dvije manje savijače.
Bilo bi dobro da je integralno brašno sitno mljeveno, moje ovaj put nije bilo sitno mljeveno, štoviše, bilo je poprilično krupno (to ovisi o brandu/proizvođaču) , ali stvar svejedno funkcionira.
Razvučene kore možete nadjenuti bilo kakvim slanim ili slatkim nadjevom .
Na fotografijama je varijanta s bijelim šljivama.
Tijesto
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog pšeničnog brašna
2 žlice ulja
prstohvat soli
oko 175 ml mlake vode
+
ulje za premazivanje
Nadjev po želji (slatki ili slani)
Prosijajte obje vrste brašna pa zamijesite mekano tijesto.
Oblikujte 2 kugle, premažite ih uljem sa svih strana, stavite ih na tanjur i poklopite zdjelom. Ostavite ih da stoje 20ak min. na sobnoj temperaturi.
Svaki komad tijesta razvaljajte (na pobrašnjenoj podlozi) u krug veličine tanjura.
Oba razvaljana kruga odozgo premažite uljem i ostavite ih da stoje 20ak min.
Kad je razvaljano tijesto odstajalo razvucite ga rukama, počevši od sredine. Strpljivo i polako razvlačite tijesto da dobijete tanku koru (moje kore su bile velike oko 55 cm x 35 cm).
Odrežite zadebljane krajeve.
Razvučenu koru premažite ili otopljenim ohlađenim maslacem ili uljem, po potrebi, posipajte ju krušnim mrvicama i onda ju nadjenite nadjevom. Savijaču narolajte pomoću stolnjaka i pomoću stolnjaka ju prebacite u namašteni lim (ili obložen papirom za pečenje).
Na isti način napravite i drugu savijaču.
Savijače odozgo premažite rastopljenim ohlađenim maslacem ili kiselim vrhnjem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min.
Pečene savijače ostavite da se ohlade.
Post je objavljen 21.08.2010. u 08:03 sati.