Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Hounted House (3), short story

Photobucket
photo by rU

Prvog dana Bog je stvorio ženu, a zbog njenog zadovoljstva ružu.

(Viktor Hugo)


Ukleta kuća (3) kratka priča


Iako je brava bila zahrđala, ključ se u njoj lako okrete i vrtna vrata se bezšumno otvoriše. Gospodin Znalac se teatralno nakloni, elegantnim pokretom ruke ustupi prednost Rosemary i ona prva stupi u vrt.

Ovo je samo prednji, manji dio vrta koji se iza kuće pruža sve do rijeke ... odjekivao je glas gospodina Znalca iza Rosemaynih leđa a njoj srce brže zakuca na prizor koji joj se otvorio pred očima. Prednji je dio vrta bio prekrasan ružičnjak prepun rijetkih sorti ruža a oko ograde koja je vrt okruživala zaplitale su se penjačice s jednostavnim peterolisnim cvjetovima.

Rosa canina, divlja ruža ... pomisli Rosemary a gospodin Znalac, kao da je čuo njezine misli, reče: Čukunbaba svih kultiviranih sorti ... Otporna , brzo raste i, kao što vidite, potpuno je premrežila vrtnu ogradu zaklanjajući vrt od pogleda s ulice ...

Doista ... pomisli Rosemary. Zato i nisam mogla bolje zaviriti u vrt, prolazeći ovuda ...

Dok je ona koračala popločanom stazom koja je vodila prema trijemu i ulaznim vratima kuće, gospodin Znalac je izgovarao nazive ruža čajevki, polijanti, stablašica i floribundi kraj kojih su prolazili: Izbor kakav ćete rijetko gdje naći - najljepše, najmirisnije i najrjeđe sorte ...
Doduše, slabije cvjetaju jer nisu redovito orezivane, no ruka vještog vrtlara brzo će ih dovesti u red ...
Rose pomisli kako gospodin Znalac pretjeruje. Sve su ruže bile savršeno njegovane kao da ih je još jutros obišla i orezala ruka nekog znalačkog vrtlara.

Staza ih dovede do ulaznih vrata vile i Gospodin Znalac upita: Želite li prvo razgledati kuću ili vrt? No, prije no što je Rosemary uspjela odgovoriti on reče: Prvo vrt, dakako ... Nisam niti sumnjao.

No, da stignemo do stražnjeg dijela vrta, moramo proći kroz prizemlje. Sa stražnje strane kuće je staklena zimska bašta a iz nje vrata vode u drugi dio vrta.


Uđoše u hol vile popločen mramorom, prođoše kroz veliku dnevnu sobu opremljenu stilskim namještajem, poda zastrtog ručno izrađenim skupocjenim tepisima s motivima ruža, zidova prepunih slika. Rosemary je sve uspjela pogledati samo letimice, no bila je gotovo sigurna da je među slikama prepoznala čuveno djelo Lawrenca Alme Tademe 'Tebi, ružo među ružama'. Nemoguće je da se radi o originalu ... pomisli. No, reprodukcija je savršeno vjerna ...

Prođoše kroz dnevnu sobu, potom kroz jedan mali salon obložen tapetama s motivima ruža i ljupkom salon garniturom. Na okvirima fotelja bile su izrezbarene ruže, a motiv ruža krasio je i intarziju na stoliću. Jedna savršena bijela ruža u plavoj vazi privuče Rosemaryn pogled. A tada ona na sebi osjeti pogled gospodina Znalca. Zadovoljno se smiješio i pokazivao joj izlaz u zimski vrt.

Staklene stijenke ljeti se uklanjaju pa se zimski vrt vizualno spaja sa stražnjim vrtom ... reče Gospodin Znalac. No, prije no što krenemo u dalje razgledanje ...

Pod zasjenjenim staklenim svodom saginjale su se grane narančinih i limunovih stabalaca, u mramornim žardinjerama cvjetala je mirta i mirisale tuberoze. Na malom stoliću izvijenih nožica u kristalnoj je boci svjetlucao nekakav napitak tamnoružičaste boje, na prostirki od belgijske čipke, na srebrnom poslužavniku, čekale su dvije čaše. Nečija je ruka po poslužavniku prosula nekoliko ružinih latica i brižljivo odabrala i na poslužavnik odložila svjež tamnocrveni ružin pupoljak.

Gutljaj ružina likera? upita Gospodin Znalac i, ne čekajući Rosemaryn odgovor, galantno pomakne fotelju kako bi ona mogla sjesti.

Začuđena Rosemary sjede. Mislila sam kako je kuća nenastanjena već godinama ... Pa tko se, ako je tako, brine o vrtu i oranžeriji?

U pravu ste, Rosemary ... odgovori gospodin Znalac. U vili već godinama nitko ne stanuje.

No, saznavši za vaš posjet, vlasnik se pobrinuo da vas sve dočeka u punom sjaju
...

(nastavak slijedi)


Photobucket
Lawrence Alma Tadema: Thou, Rose among roses










Post je objavljen 16.08.2010. u 11:07 sati.