Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Hira Ratan Manek održao predavanje u Zadru

Hira Ratan Manek (Hirachand Ratanski) rođen je 1937. godine u jainskoj obitelji koja se 1900-te naselila u Calicutu, gradu u sjevernom dijelu države Kerala u jugozapadnoj Indiji.
Za sunčevu energiju se zainteresirao nakon slučajnog susreta sa Mirom Bai, znanom kao Majka iz tadašnjeg hrama Aurobindo. Ona mu je sugerirala da pokuša sa tom vrstom yoge, uđe dublje u nju, stekne iskustvo te ju pošalje u svijet.
Njegovo učenje trajalao je trideset godina. Hira je sve dublje ulazio u samu tajnu upijanja energije Sunca.

Prvi puta pod nadzorom Hira je živio 211 dana uzimajući samo vodu, nakon kojega ga je pregledao tim liječnika; drugi puta je bez hrane i pijeći samo vodu, proveo 411 dana. Kako je cijeli svijet bio zapanjen rezultatima, uslijedili su pozivi znanstvenika te jednog istraživača unajmljenog od NASA-e te pozivi sveučilišta T. Jefferson i sveučilišta u Pennsylavniji gdje su ga promatrali 130 dana.

Dokazavši moć solarne yoge pred medicinskim stručnjacima diljem svijeta, Hira Ratan Manek je poslao širom svijeta tehniku danas znanu kao Sungazing ili Solarna Yoga. Ona je postala prihvaćena kao high-tech moderna tehnologija, praksa, za koju nije potrebno ići na tečajeve, imati gurua, te praksa koju svatko može vježbati i uživati dobro zdravlje.

Osim što ne jede, Manek gotovo da nema potrebe za snom, svaki dan je u drugom gradu, putuje s jednog na drugi kraj svijeta, na njega ne utječu vremenske zone, vitalniji je i bistriji od prosječnog mladića. Njegova pinealna žlijezda se ne smanjuje kao što je slučaj sa starijim osobama već se povećava. Za razliku od uobičajeno maksimalne veličine od 6X6 mm njegova je 8X11mm. No Manek nije fenomen, na tisuće i tisuće ljudi diljem svijeta također uživaju savršeno zdravlje jedući samo voće i sjemenke, pa čak i bez uzimanja bilo kakve krute hrane, koristeći samo malo vode, energiju Sunca i univerzalnu životnu silu; Pranu (Ki, Chi, Orgon...) iz zraka.

Trenutno Manek svaki dan drži predavanja po Europi; od 20.5 do 31.8. 2010. Ako ste propustili predavanje u Zadru kojeg je organizirala udruga Centar Tara, datumi u Hrvatskoj i okolici su slijedeći:

Tour Croatia, Slovenija, Serbia:

1.7.2010 - Split, Hrvatska - branezuvan@yahoo.co.uk
3.7.2010 - Pašman, Hrvatska - harmony@harmony.hr
3.7.2010 - Zadar, Hrvatska - info@centartara.com
4.7.2010 - Pašman, Hrvatska - harmony@harmony.hr
6.7.2010 - Zagreb, Hrvatska - gelidae@gmail.com
7.7.2010 - Osijek, Hrvatska - lmilardovic@gmail.com

5.7.2010 - Ljubljana, Slovenija - harmony@siol.com

8.7.2010 - Novi Sad, Srbija - cybermikans@yahoo.com
9.7.2010 - Beograd, Srbija - vesna@smart-digit.com

Kino dvorana Pobjeda u Zadru bila je u potpunosti ispunjena izuzev nekoliko zadnjih redova. Predavanje koje je počelo oko 20:30 trajalo je oko pola sata, možda kratko no sungazing je jednostavan proces i sve bitno što se trebalo znati je rečeno. Naravno dodatnih 20ak minuta posjetitelji su mogli pitati što god ih zanima. Tako je Manek odgovarao na osobna pitanja o svojim godinama i stilu života, preko pitanja u vezi same prakse te na kraju jedan gospodin ga je zamolio može li se s njime fotografirati na što je Manek naravno pristao. Jedinu kritiku bih dao prevoditelju koji je možda zbog treme ili želje da što prije prevede napravio više od nekoliko kikseva, što je dio publike par puta iskoristio kao priliku da se malo nasmije, jer je bolje razumio samog Maneka od prevoditelja.

Na predavanju smo saznali slijedeće:

Solarna joga, Sungazing ili gledanje u Sunce drevna je praksa koju su razni narodi koristili za dobro zdravlje. Pojavom modernog doba ona je postala potisnuta, no danas ponovno doživljava procvat zahvaljujući čvrstim znanstvenim dokazima.
Praksa započinje tako da prvi put gledate u Sunce maksimalno 10 sekundi, te svaki sljedeći dan nastavljate dodavati također maksimalno 10 sekundi. Nakon svakog gledanja nekoliko minuta treba zatvoriti oči dok vidite unutarnju sliku ili boje od svjetla. Opušteno, kao što gledate TV isto tako možete gledati i Sunce, no ono što je strogo pravilo jest da to radite isključivo u vrijeme izlaska ili zalaska Sunca (samo u vremenu prvog sata izlaska ili zadnjeg sata zalaska, a točno vrijeme dnevnog izlaza i zalaza možete pronaći na internetu, dnevnim novinama, teletekstu..), jer tada mu je UV index manji od 2 i vrlo je ugodno i blagotvorno za oči.
Najbolje je stajati uspravno, ravnih leđa, ali opušteno, bosih stopala na toploj zemlji, pijesku, kamenu ili drvetu, jer topla zemlja nam također kroz bosa stopala daje energiju. Nije dobro stajati na travi ili vlažnoj podlozi. Naravno ako vam nije ugodno stajati ili vam je hladno biti bosih stopala ili ako imate problema s očima i Sunce vam je u početku prejako tehniku možete slobodno prilagoditi tako da vam bude ugodnije; možete sjediti, ostati u obući, možete gledati kada je poluoblačno ili kroz krošnje drveća, možete raditi i manje od 10 sekundi ali ne više. Možete staviti tanku prozirnu pamučnu gazu preko očiju, ali uvjek kada gledate Sunce trebate skinuti dioptrijske ili sunčane naočale no ako vam je ugodno možete ostaviti svoje kontaktne leće. U početku ako ste osjetljivi možete gledati i 10 minuta zatvorenih očiju dok vam oči ne osnaže i dobiju vitamine od Sunca. U slučaju da ne možete gledati izlaz ili zalaz Sunca zbog nebodera ili planina možete u veću, širu posudu staviti čistu vodu i gledati refleksiju podnevnog Sunca na toj vodi, samo čista voda, ne smije biti prljava niti slana voda. No u refleksiju morske vode možete gledati u siguran sat, dakle prvi sat izlaska ili zadnji sat zalaza Sunca. Bolje je gledati na otvorenom, u prirodi, no isto tako ako imate dobar pogled možete iz svoje kuće ili stana, kroz otvoren prozor ili balkon.
Ako nekoliko dana i preskočite nema problema jer ova vježba ima kumulativno djelovanje, dakle samo nastavljate tamo gdje ste stali.
Djeca do 5 godina i trudnice ne smiju gledati u Sunce no smije majka koja djetetu može prenijeti dobivenu toplinu i ljubav. Djeca od 5 do 15 godina smiju gledati maksimalno do 5 minuta a nakon 15e godine mogu nastaviti dalje.

Ako želite postići samo mentalno zdravlje, a ono je i najbitnije, tada možete gledati Sunce dok ne stignete do 15 minuta, to je dovoljno za takav cilj te nakon toga možete do kraja života nastaviti gledati samo 5 minuta dnevno.

Ako želite imati i dobro fizičko zdravlje te ozdraviti od raznih pa i najtežih bolesti poput AIDSa, raka i sl., također poboljšati vid i korigirati dioptriju (Sunce je prirodni laser) trebate nastaviti gledati do 30 minuta, a zatim možete do kraja života gledati samo 10 minuta dnevno.

Te na kraju ako vam je cilj i duhovni napredak, prosvjetljenje, razvijanje paranormalnih sposobnosti, uspavanih sposobnosti mozga, ili oslobađanje od karmičkih posljedica, tada trebate nastaviti gledati do 45 minuta. To je vrijeme u kojem cijela krv procirkulira očima te svi koji rade preko 45 minuta to rade čisto egzibicionistički i na vlastitu odgovornost. Kada se dođe do 45 minuta gledanja dobro je nakon toga godinu dana šetati bos po toploj zemlji. No pošto je to na našim urbanim ili hladnim područjima nezgodno imamo još jednostavniju mogućnost a to je da nakon 45 minuta gledamo svaki dan za jednu minutu manje, dakle 45, 44, 43... do 15 minuta. Kada smo se vratili na 15 minuta to je minutaža koju možemo nastaviti gledati do kraja života i uživati izvrsno mentalno, fizičko i duhovno zdravlje. Ako želimo i ako smo spremni možemo i prestati jesti krutu hranu no treba napomenuti da cilj nije post pod svaku cijenu već dobro zdravlje tako da ne smijemo ništa forsirati na silu. Zdrav razum i odgovornost prije svega. Trebamo slušati svoje tijelo i svoju vlastitu intuiciju.

Spomenuta je i Solarna voda, Suncem napunjena energetska voda koja ne košta ništa, ne sadrži kemikalije kakve sadrže pića u prodaji te je izvrstan energetski izvor. Jednostavno uzmemo bocu maksimalno do 2L, bolje je manje boce, obavezno staklene i prozirne, nikako plastične, napunimo ih vodom (ako je prljava možemo je prije prokuhati), poklopimo također staklenim čepom ili manjom staklenom čašom, te takvu bocu stavimo da stoji cijeli dan na Suncu (ljeti najmanje 5 sati, zimi najmanje 8 sati). Navečer takvu vodu možemo odmah toplu popiti ili ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Takvu vodu nije preporučljivo stavljati u hladnjak, kuhati niti miješati s ostalim napitcima, već se pije zasebno i treba se iskoristiti u roku 24 sata. Možemo se s njom i prati, umiti, koristiti kao kapi za oči, nos, uši, mazati po opeklinama i sl. Takva voda je preporučljiva bez obzira da li gledate u Sunce ili ne a isto tako za nikoga nije ni obavezna.

Hira je one koji su možda zabrinuti oko 2012. godine utješio da je i u vezi toga sungazing izvrsna tehnika.

Za kraj napomenimo da ovom tehnikom bez da vam oduzima puno vremena, bez da mijenjate stil života, bez gurua, bez obzira koje ste religije, nacije, spola, dobi, seksualnog opredjeljenja, imovinskog i financijskog stanja, bez obzira jeste li vegetarijanci ili niste, sa strpljenjem, opuštenošću i pravilnim gledanjem Sunca u sigurne sate možete dobiti jako velike psiho-fizičke te duhovne dobrobiti, pa čak i sposobnost da uživate izvrsno zdravlje a bez potrebe da jedete hranu. No bitno je da radite zdravim razumom, odgovorno, slušate svoju intuiciju i tijelo umjesto da radite na silu ili forsirate precjenjujući svoje trenutne sposobnosti. Cilj nije ne jesti pod svaku cijenu već uživati dobro zdravlje, postići mentalni mir te po želji i duhovni napredak.

Pošto je praksa besplatna Hira je savjetovao svima da ništa ne gube te da probaju nekoliko dana pa ako ide izvrsno, ako vam se ne sviđa ništa, ne trebate nastaviti.

Za detaljnije informacije preporučujem službenu stranicu Hire Ratan Maneka www.solarhealing.com te prvu i najbolju Hrvatsku stranicu o Sungazingu www.sungazing-hr.org


Post je objavljen 04.07.2010. u 16:23 sati.