Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sjenovitastranamoguma

Marketing

O kuhanoj ribi

Ja sam pravo malo čudo. Od jutra sam napravila desetak raznih stvari, počela desetak raznih aktivnosti-poslova i promijenila isto toliko i raspoloženja. Žderem salatu i još nešto za stolom, ogladnila sam već od tih silnih nezavršenih poslova. Jeli multitasking zapravo pametan? hm. Ne mogu se koncentrirat jer istovremeno učim, planiram neke važne stvari, obilazim blogove, mislim na drage osobe, pričam s univerzumom i još neke stvari, i to sve odjednom. Mislim, voljela bi prestati razmišljati, ali to je osobi poput mene doista teško. Niti mi se taj način života sviđa. To je kao da Isadori Duncan zabranite plesanje, ili Saši Antiću repanje. Ili Severini pjebanje.(aha!) Piskaranja se ne želim odreći. To mi je ko fitness za dušu.


I tako ja jedem, grickam, evo..konzevu sardina, njih obožavam. Samo unutra piše (na ceduljici u kutiji)- Škaram! (sphyraena sphyraena). ? Pripada obitelji štukanaca (Sphyraenidae). Boja tamnosiva ili smeđozelenkasta, prema dolje srebrnkasta. Dužina do 1.20m (nemoj je...!), težina do 4 kg. Srednja lovna težina oko 0.30.kg. Mrijesti se u drugoj polovici ljeta i početkom jeseni. Meso vrlo ukusno (slažem se!), osobito ako je pečen ili kuhan.
Nađe se po cjelom Jadranu, ali prvenstveno u njegovu južnom dijelu. Dok je u Dubrovniku obična riba, u ostalim je krajevima rijetkost. Drži se pretežno uz samu obalu, bez obzira na vrstu dna, a privlače ga blizina slatke vode, pa ulazi i u ušća rijeka. Poznatija su lovišta uz Konavoske stijene, u Župi dubrovačkoj, Slanomu i jugoistočnim predjelima Mljeta. Nije sasvim rijedak ni u okolici Splita.

Sardine i cijela ta obitelj štukanaca su vrlo zdrave,ako netko nezna,jer sadrže puno omega3 masnih kiselina, posebice kad su u konzerviranom obliku. Ali skuša je tu daleko rekorder, ona sadrži najviše omega3 od sve plave ribe, što je čini vrhunskom namirnicom. Pečena na roštilju,gradelama je savršena, baš po mom ukusu. Inače, obožavam ribu, jedna od rijetkih stvari koje su mi bile super i kad sam bila mala, i sad. E tu su definitivno umiješani geni. Volim ja i suhe klobase, super su fakat,pogotovo naše, ali kad meni netko spomene ribu na gradelama...ko da si nekome spomenuo..neznam, ćevape i eurokrem. Čudno, ha. Čak i kuhanu ribu volim, a kuhani ćevapi i nisu nešto,pretpostavljam. Al bogme nije ni kuhani oslić.


Post je objavljen 29.06.2010. u 12:42 sati.