Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Linkovi za klik(t)anje

Ovim vas putem upućujem na post jedne blogerice čiji sam blog ugledala još davnih dana, ali (čini se da je ovih dana recikliranje tema i ideja u modi na blogu) nisam još stigla pisati o njemu. Riječ je o blogerici Mali suncokret koja u postu od 28. travnja s nostalgijom govori o knjigama i biblioteci svog djetinjstva. Lijepo i poučno, pročitajte na linku ispod.

LINK

Drugi link koji vam danas (u ovom svečanom trenutku) nudim na pladnju također upućuje na blogera. Radi se o Dariju Hrupecu – Stormu kojega je udomio blog Jutarnjeg lista, a mene je osobito privukao članak o “lošim knjigama” kojeg vam linkam ovdje dolje.

LINK

Na prvo čitanje pomislila sam da se radi o blogeru – dikliću koji iz naslova knjige ne može razabrati o kakvom se otrcanom naslovu radi. Da sam vam nakon prvog čitanja počela pričati o postu tog blogera, vjerojatno bih zdušno branila te knjige i njihove izdavače, VBZ i Planetopiju. Mislim, zašto netko namjerno bira knjige koje se zovu “Bijeg od intimnosti” i onda očekuje da one budu nešto drugo nego što njihov naslov kaže? (OK, kod treće knjige naslov bi rekao i da se radi o nečemu drugom osim ezoterije i nadnaravnog, ali valjda stražnje korice imaju nekakvu bolju ideju) Uostalom, tko god je malo bolje browsao vlastitu nakladu VBZ – a zna da oni imaju hrpetine naslova poput “Osjeti strah i svejedno to učini” ili “Sudbina duše” i da kod njih nije teško naletjeti na self – help priručnike.

Poanta blogera Darija Hrupeca bila je zapravo sasvim drugačija (čovjek je i sam znanstvenik): knjige koje je naveo su loše knjige, zbog svog stila i činjenice da tvrde da znanstveno pristupaju temi koju obrađuju iako to sa znanstvenim pristupom nema blage veze. No pitanje koje je Hrupec postavio sebi i čitatelju jest: kako je moguće da dvije od tri autorice imaju formalno znanstveno obrazovanje, a da su se unatoč tomu okrenule nadnaravnom i odbacile racionalno? Vrlo zanimljivo pitanje, po mom mišljenju (iako za donošenje valjanog zaključka moramo malo bolje poznavati prilike obiju autorica).

Na kraju izdvajam još nekoliko blog – kolumni istog autora koje su mi se učinile zgodnima, ali ako mislite da sam nešto propustila, svakako i sami prorondajte po njegovoj arhivi.

Tipične zablude u popularnoj psihologiji

Vražje gluposti Milana Ivkošića

Što čitaju hrvatski znanstvenici





Post je objavljen 03.06.2010. u 15:44 sati.