Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Lude gljive

Ovo je zapravo «Pita od ludog tijesta s nadjevom od gljiva», ali to je predugačak naziv smijeh pa sam ga skratila rofl. Recept za nadjev temelji se na receptu za umak od šampinjona. Budući da se, u ovom slučaju, radi o nadjevu - gušći je i čvršći, nego što bi bio umak, i to je zapravo jedina razlika u pripremi spomenutog umaka i nadjeva sretan.
Senf možete, a i ne morate staviti. A ako je nadjev rijedak možete mu dodati krušne mrvice.

Ludo tijesto radim po Miliczinom receptu. Uvijek zamijesim tijesto od kile brašna pa ga zamrznem u komadima i odmrzavam kad mi treba. Za ovu pitu dovoljno je pola mjere tijesta iz Miliczinog recepta, tj. treba zamijesiti tijesto od 500 g brašna.

Image and video hosting by TinyPic

Nadjev
500 g šampinjona
300 g crvenog luka
3 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
1 žlica Vegete (ili kocka za juhu)
1-2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica senfa
sol, papar
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
+
100 g tvrdog naribanog sira

Ludo tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev, šampinjone stavite u zdjelu i lagano ih posipajte brašnom; zatim ih zalijte hladnom vodom i sasvim lagano ih primiješajte rukama da s njih sperete brašno pa ih izvadite iz vode (brašno bi trebalo odstraniti nečistoću s gljiva i trebalo bi spriječiti da se gljive jako nakvase vodom).

Posušite ih krpom i narežite na ploške.

Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte ulje i dodaje luk, kratko ga popržite. Zatim dodajte šampinjone pa i njih popržite, a onda dodajte vino i Vegetu, gljive kuhajte na laganoj vatri da omekšaju, po potrebi, podlijevajte ih vodom.

Pred kraj umiješajte vrhnje i senf pa sve kratko prokuhajte. Začinite solju i paprom i umiješajte peršinovo lišće.

Nadjev ostavite da se ohladi.


Od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne.

Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela.

Jedan dio tijesta razvaljajte u pravokutnik, na njega stavite polovicu nadjeva od gljiva, posipajte polovicom sira i narolajte. Krajeve slijepite da nadjev ne izlazi i stavite u namašteni lim, mjesto spoja okrenite prema dolje.

Na isti način pripremite i drugi dio tijesta pa sve ostavite na toplom 20ak min.

Zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pečenu pitu ostavite da se ohladi.




Post je objavljen 15.05.2010. u 14:54 sati.