Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Trebam pomoć: "Roman radnice"!

Jedna od mojih najdražih kolegica na osječkom sajmu antikviteta (tradicionalna manifestacija koja se odvija svake prve subote u mjesecu) nabasala je na knjigu u prilično lošem stanju i kupila je za siću. Tvrdo je ukoričena, na njoj je bio zlatotisak koji se izlizao, a unutar korica stoji da se radi o romanu koji se zove «Roman radnice». Pisan je hrvatskim jezikom, ali ponešto starijim izričajem. Nigdje nije našla ime autora i zanima je o čemu se radi, tko je knjigu napisao i je li knjiga zanimljiva za povjesničare i knjižare koji se bave antikvarnim knjigama. Između ostalih, obratila se meni (knjigu još nisam vidjela, ali prvom prilikom kad odem do nje, pogledat ću primjerak i fotografirati ga tako da i vi znate o čemu se tu točno radi).

Moram priznati da me istraga zasad dovela do nekoliko slijepih ulica: prvo sam pomislila da je autor stranac pa da ću više sreće imati prevedem li naslov na engleski, francuski ili njemački jezik (priznajem da je to bio prilično idiotičan pristup s obzirom da ne mogu znati je li hrvatski prijevod naslova uopće bio doslovan). To mi, dakle, nije pomoglo. Guglanje na hrvatskom dalo mi je samo jedan trag: naišla sam na skenirani članak dr. Dragutina Kniewalda pod naslovom «Psihologija omladinske lektire» (upišite u tražilicu njegovo ime ili naslov članka i to će biti prvi rezultat) u kojemu na stranici 4 stoji pobrojan i «Roman radnice» pod pitanjem «Lijepi nabožni romani i pripovijesti» (inače, o ovom Kniewaldovom istraživanju ću govoriti kroz nekoliko dana jer je naprosto šarmantno što mlade djevojke misle o romanima koji «kvare dušu i dovode u napast». Kako je Kniewald živio od 1889. do 1979. godine, mogu procijeniti kako se njegovo istraživanje o čitateljskim navikama među mladim djevojkama odnosi na razdoblje od 1920. do 1950. godine, što znači da je i «Roman radnice» objavljen nešto prije toga ili u tom razdoblju.

Daljnji zaključak na koji sam pomislila jest da ako se radi o «Lijepim nabožnim romanima i pripovijestima», možda ime autora nije niti bitno (jer obično se unutar korica na prvoj stranici nalazi naslov knjige i ime autora, pa je doista čudno da ga ovdje nema). Pomislila sam da je možda knjiga objavljena u nizu svezaka sa sličnim temama u sklopu nekog katoličkog izdavačkog pothvata, međutim – sad već naveliko spekuliram.

Znate li možda o čemu se radi? Jeste li čuli (od starijih) za «Roman radnice» i možete li nam prenijeti o čemu se radi? Kolegica i ja ćemo biti zahvalne za svaku informaciju koju možemo iskoristiti.


Post je objavljen 07.04.2010. u 17:01 sati.