Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Čestitka


(Matkovi pilići i pačići)

Malog Matka je zlostavljao kapelan na satima vjeronauka… a pridružila mu se i seoska učiteljica prepuna primitivnih predrasuda. U toj osjetljivoj dobi doživio je ponižavanje etiketiranje, prozivanje… a sve to je na maloj duši ostavilo posljedice, probudilo prkos i otpor prema nekim ponašanjima…. strahovitu nesimpatiju prema ljudima kod kojih osjeti predrasude, kod kojih pročita i najmanji trag arogancije i potrebe da ga ponize. Poput ranjene zvijeri uvijek je na oprezu, često pruža otpor i kad to nije u njegovom interesu… pa je bilo situacija da je snosio posljedice svoje nespremnosti na suradnju s ljudima, u događajima koji su mu bili neprihvatljivi. Ponosan je to mladac…. Svaki životni „šamar“ on junački otrpi… jer je svaki njegov osobni izbor… a uslijedio je uvijek zbog njegovog otpora i potrebe da bude drugačiji, svoj i da se nikome ne da gaziti. To mlado stvorenje je blage naravi, ugodno društvo, širokih je interesa i obožavam naše dijaloge… obožavam njegov svijet… jer u njemu prepoznajem djedove, u njemu prepoznajem pozitivu i čistu ljubav prema životu i prirodi, prema pravim vrijednostima. No ipak… nije uvijek lako bilo slijediti njegove snove…. živjeti sa njegovim strahovima i prkosima… ponekad je bio jači i veći od mene… ponekad sam se osjetila bespomoćno…. pa sam čak prije par godina potražila stručnu pomoć psihologa za sebe i njega. Silno su nam pomogli ti razgovori sa ženom koju smo pustili u svoje svjetove i dozvolili joj da nam pomogne razumjeti sve ono što nam je bilo pred nosom… a nismo vidjeli.
I on je s bratom nekada (prije spomenutih događaja) bojao jaja za Uskrs, kitio bor na Badnjak, odlazio svake nedjelje na misu, nosio gračice na blagoslov… šunku i jaja u nakinđurenoj košarici. Hodali su po kiši, snijegu, suncu, vjetru kilometar i pol do crkve i nikada nisu izostali. Sa zanimanjem je učio gradivo vjeronauka… sa zanimanjem upijao poruke i tumačio simbole. I onda se dogodilo da upravo oni koji su mu tumačili poruke i simbole pokažu suprotna ponašanja i sve te poruke i simbole pretvore u nešto što on i dan danas doživljava samo kao kulisu iza koje se kriju laž i ljudska zloba, uskogrudnost i nepravda. Osjeća se prevaren… namamljen šarenim pisanicama, sjajnim kuglicama, pričama o ljubavi, toleranciji, uvažavanju i čovječnosti.
Od tih događaja… u našoj kući više nema simbola.
Sjećam se prvog Uskrsa bez pisanica. Išli su tada u niže razrede osnovne škole.
Na sam Uskrs padala je jaka kiša… ma pravi potop…. a nakon kiše zasjalo je predivno proljetno sunce. Igrali su se na dvorištu i završili u šumi… kao i svakog dana. Odjednom začujem: „Mamaaaa, mamaaaaa…. pronašli smo malog „jelena“….“ Stariji je u naručju nosio smotuljak…. zamotao je životinjicu u svoju jaknu. Uzbuđeno su odmotali stvorenje…. a ja sam ugledala malo janje… slijepljeno od blata, pokislo i promrzlo. Oprali smo ga…. utoplili, nahranili… Igrali su se njim cijeli dan… tada smo pronašli vlasnika koji ga je izgubio kad je tjerao stado preko šumskog potoka. Tada sam pomislila…. Eto… nemate pisanice i sva šarena čudesa, ali „netko“ vam je poslao živo janje…. i pružio vam mogućnost da mu spasite život… da slavite život….
Pisala sam već ovu priču o janjetu… nemojte mi zamjeriti što se ponavljam… to mi je od godina….
I prolazile su godine…. U kojima u našem domu nema propisanih simbola, rituala i običaja.
Mali ateist je sada maturant, planinar, ali i najmlađi peradar u našem kraju. Bavi se uzgojem ukrasne peradi. Cijelu ušteđevinu je potrošio na inkubator… i danas su mu se izlegli prvi pilići i pačići. Ne mogu vam opisati koje je uzbuđenje danas u mom domu. Postao je „tata“. Stvorio je život. Ne, on ni ove godine neće jaja bojati umjetnim bojama…. jer u tome ne vidi smisao… ali će jaja i dalje promatrati nad žaruljom, osluškivati, okretati, špricati vodom i stvarati im idealne uvjete da bi se iz njih izlegli mali pilići… koje će njegovati, tetošiti, hraniti, nositi na izložbe, razmjenjivati i slaviti život!
I znate… kako u svakom zlu ima neko dobro… tako se i iz ovog zlostavljanja u ranom djetinjstvu jednog dječaka.. izrodila potreba da misli svojom glavom, razmišlja o smislu poruka predaka… da shvati najdragocjeniju stvar na svijetu, a to je da ima pravo odabrati samo svoj način na koji će slaviti i štovati ŽIVOT!
Uostalom i vjera naših predaka je nastala na prkosu zbog vjerskog zlostavljanja i nepriznavanja prava jednom čovjeku i njegovim sljedbenicima da na svoj način slave ŽIVOT tj. Boga….
Pa neka upravo te poruke budu moja najiskrenija uskršnja čestitka…. Budimo tolerantni, birajmo svoje načine i poštujmo izbore drugih ljudi…

Vjernicima SRETAN USKRS… a svima ostalima želim ugodan i lijep produženi vikend…





Post je objavljen 31.03.2010. u 22:07 sati.