Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bk-sehara

Marketing

Kostajničke uspomene: STARI FIJAKERI I VRANI KONJI

Image and video hosting by TinyPic
U vrijeme između dva svjetska rata na kostajničkom području nije se znalo za bicikl, a kamoli za auta. Najbrže i najsigurnije prevozno sredstvo bili su fijakeri. Po njima, nadaleko poznati bili su Sombor i naš Šeher. Tradicija se nastavila i u Titoslaviji. Sve do raspada bivše nam države. Mnogi od kostajničkih fijakerista već odavno su na Ahiretu, a druga većina u mirovini. Jedino je Omer Žigić, više kao turistička atrakcija, ostao da njeguje i održava ovu tradiciju. Glavno zanimanje fijakerista bio je prevoz putnika sa Željezničke stanice udaljene tri kilometra od naše (baš)čaršije. No, fijakerom se odlazilo na vašare u Bosansku Dubicu i Bosanski Novi, do plaže Plandište, Strigove, na Omahu, pijacu, u ambulantu, na razne proslave i slavlja, u porodilište... Posebna atrakcija bili su svatovi s fijakerima. Gizdavi i okićeni vranci, zelenci, bijelci... vozali su svatove po kostajničkim mahalama i sokacima, a onda odlazili do matičara. Poslije toga zastali bi obavezno kod Hrubya u Hrvatskoj Kostajnici da fotografijom ovjekovječe sudbonosno „DA“.

U bilo koji vakat dana, ako biste prolazili pokraj željezničke stanice u Hrvatskoj Kostajnici, mogli biste zapaziti pokoji fijaker što iz navike, a ne neke velike zarade, čeka dolazak putničkog ili brzog voza. Dežuranje i iščekivanje mušterija bilo je dano-noćno. Fijakeri su sedamdesetih godina prošlog vijeka dobili na ljepoti, dizajnu i ugodnosti, prilagođavajući se tako i za vožnju gospode, ali i za različite vremenske uvjete; kišu, sunce, vjetar...

Kada god bih dolazio u svoj zavičaj i počeo se spuštati niz Verginu stranu, odakle se pruža predivan, idiličan, pogled na obje Kostajnice, zažalim što to nije u nagizdanom starom fijakeru u koji su upregnuti plemeniti vrani konji. Topot kopita i njihov bat često čujem, mada fijakeri više ne jezde preko Napoleonovog mosta što premosti dvije obale ispod kojih je jedinstvena i jedina Una.

Danas fijakeri kod Kostajničana pobuđuju nostalgiju za vremenom kada je život tekao sporije i zbog toga bio intenzivnije proživljavan.

Kostajnički fijakeristi: Avdo Bobija, Ramo Durmić, Ahmet, Osman, Ćerim i Sadik Sofilić, Niko Grublješić, Ibrahim Suljanović - Dersan, Milan Predojević, Alija i Hasan Tihić, Salih i Adem Ćurt, Avdo i Safet Šabić, Rašid Dugonjić, Zuhdija Tabaković, Omer i Adem Korajac, Sejfo Golić, Hasan Suljanović, Arif Burzić, Adem-Adeš Ikanović, Alija-Alijca Goražda, Branko Urbanić...


Post je objavljen 22.02.2010. u 22:53 sati.