Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Drina-uguracija : )Evo, neočekivano i neplanirano sam se jučer među prvima našla na mjestu inauguracije novog predsjednika, zapravo tražeći u koju ću Crkvu ići na sv. misu za pepelanje, a kako sam već bila blizu Klovićevih dvora i na gornjem gradu, pade mi na pamet da to možda bude baš sv. Marko, a kad tamo...Imadoh što vidjeti! Sve spremno za današnju inauguraciju, malo je falilo da se uslikam i s Mislavom Bagom, koji se tamo motao, a s Vesnom Pusić, ipak baš nisam niti htjela...

Vjerovali ili ne - čak i mene veseli današnja inauguracija...Znate onu poslovicu, ovdje nas svi vesele, netko svojim dolaskom, netko svojim - odlaskom!!!

Pa kao što već ranije napisah, ne vjerujem da ijedan drugi predsjednik može biti gori od Mesića, te sam zahvalna Bogu što je konačno prošlo i tih 10 godina...(tj. meni 8, jer sam 2 i radi toga, bila u Ekvadoru...)

Čitav Gornji Grad je bio u znaku inauguracije, a ja sam se s nostalgijom sijećala Tuđmanovih živopisnih smjena hrvatske garde u povijesnim odorama, točno u podne, kod sv. Marka, što sigurno već dugo više ne postoji...Ili?Kako je jučer mama bila uz tetkicu, ja sam otišavši kupiti neke potrepštine za nju, odlučila jedno od možda mi zadnjih, a sigurno rijetkih slobodnih popodneva po gradu, ove korizme, iskoristiti, za pogledati Bukovčevu izložbu, što sam već dugo toliko i željela, a navratila sam i do Bednjančeve, u prizemlju, i podrumu, s nostalgijom se prisijećajući njegovih evergreen mladenačkih stripova...

Za sv. Tripuna, ipak nisam imala dovoljno vremena, pa sam požurila do Bukovca, na 3. kat, i ostala doista fascinirana, fotografskom živopisnošću njegovih umjetničkih djela, a među povijesnim portretima, prepoznala sam mnoge bliske mi i drage osobe:


Božicu iz Lurda, s njenim klincima...


Drage mi mnogočlane Pavkoviće :)


Svoju mamu iz mladih dana...


Svoju nećakinju Antoniju (koja doista ide na balet : )


Sanjala sam Gundulićev san o hrvatskoj slobodi...


Vidjela sam i sebe, kako odlazim...(u Veneciju?) Pogotovo ako se i novi predsjednik doista pokaže loš...


Ili ipak ostajem, punih ruku novih planova i projekata...


Možda njegujući bolesne...


A vidjela sam i svoju tetkicu!

I tako sam, pod svim tim, priznat ćete raznolikim dojmovima i razmišljanjima, a možda i svojevrsnim molitvama, požurila na početak Korizme, i pepelanje, baš u crkvi sv. Marka - više nego prigodno, a skoro sasvim slučajno!I dalje se čudeći kako to da je broj pravih, iskrenih i praktičnih katolika u našem tradicionalno katoličkom narodu, još od stoljeća sedmog, spao na tako niske grane, da je čak mogao biti izabran novi predsjednik, koji opet nije katolik...Kako bi nam svima, a pogotovo političarima, i te kako dobro došlo jedno žešće - pepelanje...A nikoga od poznatih političara nisam vidjela u toj najbližoj saborskoj crkvi...

Jedino sam uočila još nešto, što me baš nekako fasciniralo i zaitrigiralo...Skoro doslovno - lice i naličje današnje inauguracije...

Naime, dok je s vanjske strane sve vrvilo od užurbanih djelatnika i tv asistenata oko (malo i pre) moderno uređene bine:


točno uz bočni zid drevne povijesne crkve sv. Marka, s unutarnje strane tog istog zida, uočila sam vrlo znakovitu umjetničku fresku:


Mojsija kako na brdu Sinaj prima 10. Božjih zapovijedi, dok je ispod freske, bila istaknuta najvažnija od njih: "Nemaj drugih Bogova uz mene!"

A jučer je u katoličkoj Crkvi čitavog svijeta počelo vrijeme Korizme...Odricanja i pokore, tugovanja, i razmatranja o Isusu, njegovoj muci i žrtvi...Uz liturgijsko ruho u tužnim bojama...


Pa sam se ja na kraju sv. mise, pred izlazom iz Crkve, poklonila Hrvatskoj Kraljici i njenom božanskom Sinu, i pod njihov zagovor stavila i novog predsjednika i čitavu Hrvatsku domovinu!


Uz dodatno podsjećanje na riječi Papine korizmene poruke:

"Neka ovo vrijeme pokore bude za sve vjernike vrijeme istinskog obraćenja i intenzivna upoznavanja otajstva Krista, koji je došao ispuniti svaku pravednost!!!"Post je objavljen 18.02.2010. u 08:45 sati.