Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivanugrin

Marketing

'Sranje' na Pantovčaku

Dosta mi je tih sranja. Doslovno tim riječima Stipe Mesić nekidan je naprasno prekinuo intervju koji je s njim vodila novinarka RTL-a za emisiju „Intervju tjedna“. Iako se o tome službeno šuti, vijest je procurila i moglo ju se pročitati ne samo na portalima nego i u tiskanim izdanjima hrvatskih medija.
Kako mu se bliži odlazak s Pantovčaka, tako su mu i živci sve tanji. Je li to zbog činjenice da mu je već puna kapa svega, ili možda suočen s neminovnošću silaska među običan puk unaprijed osjeća nelagodu zbog gubitka privilegija u kojima je cijelo desetljeće uživao laprdajući što ga volja.
Uskoro je i on bez imuniteta, i nikad se ne zna tko se sve spreman obračunavati s - kako on sam za sebe kaže - doživotnim bivšim predsjednikom.
Nije jasno zašto je Mesić ljutito reagirao, budući da su mu pitanja na kojima je inzistirala novinarka RTL-a više puta postavljana, kao npr. pitanje o stanu Jadranke Kosor koju je nekoć optuživao da ga je nelegalno stekla, a sad to više ne spominje, ili pak zašto je zvao direktora Podravke Zdravka Šestaka i pomagao direktoru SMS-a Srđanu Mladiniću, a obojica su, kako je poznato, radi sumnji u poslovne malverzacije, već duže vrijeme u Remetincu.
Na novinarkin upit podržava li Mladena Bajića u još jednom mandatu glavnog državnog odvjetnika jer ga ovaj „nečim drži u šaci“, Mesić je rekao da je to pitanje „glupo“ te se ustao i otišao iz knjižnice predsjedničkog ureda na Pantovčaku, gdje najčešće razgovara s novinarima. Kad ga je novinarka pozvala da ne prekida razgovor, ljutito je odbrusio: „Dosta mi je tih sranja“.
Predsjednik u odlasku svakako je zanimljiv sugovornik. Svatko bi htio s njime napraviti završnu rekapitulaciju dugog desetogodišnjeg mandata predsjednika Republike Hrvatske, gdje god se okrenete imate nekakav razgovor s Mesićem.
On se navikao uglavnom da mu se ide niz dlaku, a kad mu netko postavi provokativno pitanje ili mu se argumentirano suprostavi, onda se gospodin uvrijedi i vrijeđa. I osobno sam to iskusio.
Časnu predsjedničku službu, inače je obilježio prije svega pričanjima viceva. Tako je prije deset godina započeo gnjusnim vicem o mrtvom predsjedniku Tuđmanu.
Sad na odlasku za Franju Tuđmana rekao je da on nije stvorio hrvatsku državu, nego da bi ona bila stvorena u to vrijeme bez obzira na to tko je bio na njenom čelu. Ovakvo, da oprostite „sranje“, može izreći samo Stipe Mesić.
I baš je u pravo vrijeme HRT započeo s emitiranjem dokumentarne serije „Predsjednik Franjo Tuđman – Stvaranje hrvatske države“, koja je snimana u svim važnijim metropolama Europe i SAD-a.
O ulozi i značenju prvoga hrvatskog predsjednika govore brojni domaći i strani sugovornici, i sami svjedoci burnih vremena, koji priznaju neizmjerne Tuđmanove zasluge u procesima oslobađanja iz jugoslavenskih okova i stvaranju hrvatske države u krvavom ratu koji nam je nametnut.
U to vrijeme Mesić se bavio pučem protiv Tuđmana i legalno izabrane hrvatske vlasti. Sve što je u životu napravio može se svesti na svjedočenje protiv Hrvatske u Haagu zašto je i nagrađen od krojača novog svjetskog poretka mjestom na Pantovčaku.
Povijest će, kao i uvijek, svoje reći i o njemu kao i o svakom drugom sudioniku. Što se mene tiče, nije ni sjena prvoga hrvatskoga predsjednika kojeg ni mrtvog ne može smisliti.

Post je objavljen 12.02.2010. u 23:04 sati.