Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Magician's Apprentice (1)

Photobucket
Yaroslav Gerzhedovich , jedan od onih slikara čije slike pripovijedaju priče ...



Čarobnjakov šegrt: (1)

Počni! Započeto je pola djela.
...
Dobar čovjek uvijek ostaje početnik.


(autor nepoznat)


Stari je Čarobnjak sjedio na svojem tronu, skriven od pogleda nevidljivim zastorom. Ta je pozicija bila karakteristična za Čarobnjaka, on je zazirao od pokazivanja lica u javnosti. Kad bi izvodio čarolije, upotrijebio bi magiju kojom bi pozornost gledatelja svratio na svoje prste. I doista, svi gledatelji bijahu zadivljeni čudesnom vještinom njegovih prstiju, pa ne bi ni primjećivali kako ti prsti nisu, kao što bi se od čarobnjaka moglo očekivati, elegantno vretenasti, već kratki i zdepasti. Zadivljeni bi muški pogledi zavidjeli Čarobnjaku na vještini prstiju, a gledateljice bi potiho uzdisale zamišljajući kako bi ti prsti mogli biti nježni kad bi …

Čarobnjak je, u trenutku u kojem ova priča počinje, sjedio na svome tronu, nevidljiv iza nevidljivog zastora, motreći kandidate koji su čekali, stojeći u redu. Svi su oni željeli naukovati kod takvog majstora kakav je bio Čarobnjak.
Moćni Mag, Majstor, veliki M! Svaki ga je mladi čarobnjak želio za mentora. No, veliki je Čarobnjak primao po jednog učenika tek svakih sedam godina. Svake sedme godine u dvorani Čarobnjakova dvorca okupilo bi se mnoštvo pretendenata na mjesto Čarobnjakova šegrta i svi bi oni bili spremni na sedam godina naukovanja bez obzira kako ono bilo mukotrpno, ma koliko krajnji ishod naukovanja bio neizvjestan. I svi su bili spremni obvezati se na poslušnost i čuvanje Čarobnjakovih tajni, svi su bili spremni vlastitom krvlju potpisati ugovor, ne čitajući mala slova na dnu pergamenta. Svi su oni jedva dočekali 7777. godinu u kojoj je isticao ugovor prethodnom Čarobnjakovom šegrtu pa su se sada okupili u velikom broju, a svaki se nadao da će baš on biti izabran.

Bilo je poznato da Čarobnjak kandidate ostavlja dugo čekati prije no što objavi rezultate izbora. No, nikomu nije bilo poznato da bi Čarobnjak budućeg kandidata uvijek izabrao i prije 'zvaničnih' izbora. Ove godine kandidata je bilo više no ikada. Stajali su ili nervozno šetkali ogromnom polutamnom dvoranom, grupirali se u male skupine u kojima su šapatom prepričavali razne priče o Čarobnjaku.

Jeste li čuli kako se pripovijeda da je kroz njegovu čarobnjačku školu do sada prošlo sedam stotina šegrta? …
Ma to nije moguće … 700 puta 7 godina …
Pa koliko bi onda godina moralo biti Čarobnjaku?


No, Čarobnjak je davno prestao brojati svoje godine, upravo u tome je bila tajna njegove vitalnosti. Unatoč sijedoj bradi, tamne su mu oči još uvijek mladalački blistale dok je, skriven zastorom, odmjeravao i procjenjivao kandidate. On je već odlučio koga će ovaj puta izabrati za novog šegrta, no ipak ga je zabavljalo sve, pa i izabranog, držati u iščekivanju.



Dok su ostali kandidati šetali dvoranom, sašaptavali se i nestrpljivo iščekivali, ona je sjedila postrani, zapisujući, ili možda crtajući nešto u knjigu koju je držala u krilu.

Nije ni slutila da je već izabrana …
… i prije no što je stupila u dvoranu.



(nastavak slijedi)








Post je objavljen 09.01.2010. u 09:23 sati.