Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Treći rođendan „Vrgorske krajine“

Danas ovaj blog slavi tri godine postojanja. Kada sam započeo njegovo uređivanje, nisam mogao ni zamisliti da će živjeti ovoliko dugo, ali tekst po tekst, i danas smo tu gdje jesmo. Sa objavljenih 260 tekstova i stotinama ispisanih kartica teksta, nekoliko tisuća komentara i oko 128 tisuća posjeta, ovaj blog je apsolutni rekorder u našem kraju, a vjerujem i šire.
Prije tri godine moj dragi kolega i prijatelj Čedomir je otkrio tu čudnu novotariju zvanu blog i odlučio ga pokrenuti. Isto je preporučio i meni, i tih smo nekoliko dana puno vremena provodili na računalu u Znanstvenoj knjižnici u Zadru uređujući blogove, svaki svoj. Dakle, Čedo je najzaslužniji za ideju pokretanja ovoga bloga, šta je je. On mi je to nekoliko puta znao napomenuti, da slučajno ne bih zaboravio. :) Njegov blog je kratko trajao, a kasnije ih je pokrenuo još nekoliko, ali evo „Vrgorska krajina“ postoji i danas, a dokad, to ćemo vidjeti.

Tijekom ove tri godine pisao sam o svemu i svačemu. Ispočetka je to bila samo povijest našeg kraja, ali kako je vrijeme protjecalo, sve smo se više počeli bavili budućnošću, veoma često se zadržavajući i na sadašnjosti. Vrgorska kultura, povijest i naš vrgorski čovjek bile su tematske okosnice ovoga bloga. Kritičko razmatranje života naše zajednice također je zauzelo mnogo prostora, posebno ovu zadnju, turbulentnu godinu u našem gradu.
Tekstovi su ispočetka bili lošije kvalitete, ali čovjek se s vremenom sve više ispraksira pa su danas kvalitetniji, bar se tako nadam.

Da li je ovaj blog koristio našoj zajednici?
U nekoliko prilika sam imao priliku o tome razgovarati sa nekolicinom naših, uglavnom mlađih, građana. Kad sumiram sve što sam pisao, uključujući i vaše brojne komentare, mogu reći da sam ponosan na dvije stvari kojima je ovaj blog doprinio:
Kada sam ga pokretao, u našem svakidašnjem životu, u politici, kao i u medijima i općenito pisanoj riječi veoma se rijetko mogao čuti i pročitati naš stari, domaći, hrvatski naziv – Vrgorska krajina. Njega se u svojemu pisanju čvrsto držao fra Vjeko Vrčić, a preuzeo sam ga i ja. Držim ga i ne puštam! Prije bloga uglavnom se govorilo i pisalo - općina Vrgorac, vrgorački kraj ili samo Vrgorac. Izabravši gore spomenuti naziv želio sam se vratiti korijenima, vratiti u širu upotrebu naziv koji su koristili naši preci. Koristeći naziv „Vrgorska krajina“ u tekstovima na blogu, kao i u novinama i drugim radovima želio sam potaknuti raspravu o problematici naziva Vrgorska/Vrgoračka krajina i istaknuti svoje mišljenje kako problem nije jezični, već historiografski i da je naziv koji koristim najispravniji, i da svoje uporište nalazim u našoj povijesti i kulturi.
Moram istaknuti kako sam tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika Grada Vrgorca sa zadovoljstvom slušao oba kandidata kako stalno koriste naziv – Vrgorska krajina, i taj je naziv prevladavao u njihovim javnim istupima. Na to sam posebno ponosan.
Druga stvar na koju sam ponosan je što je ovaj blog bio i jest posrednik između Vrgorčana u krajini i Vrgorčana izvan krajine. U mnogome je koristio homogenizaciji domovinske i iseljene krajine i gdje god na kugli zemaljskoj ima Vrgorčana i njihovih potomaka, tamo je otvaran, čitan i komentiran ovaj blog. Treba istaknuti i stotinjak elektroničkih pisama koji su mi pristigli tijekom ovog trogodišnjeg razdoblja. Neki su hvalili, neki su imali kritike i prijedloge, dok su mnogi tražili svoje korijene, ili jednostavno pomoć pri izradi eseja, maturalnih, diplomskih i magistarskih radova lokalne tematike. Svima sam nastojao maksimalno pomoći, nadajući se da će sve to doprinijeti razvoju i produbljivanju naše kulture, poticanju istraživanja naše povijesti i kritičkog razmatranja sadašnjosti i budućnosti. Radio sam sve besplatno, sa entuzijazmom kao pokretačem i vašom potporom kao jedinom plaćom.
Nadam se da je koristilo.

VAŠ Vrgorčanin sretan

Post je objavljen 14.11.2009. u 07:00 sati.