Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zezalica77

Marketing

Jednom davno, posvađale se boje Svijeta

Svaka je od njih tvrdila da je najbolja, najvažnija, najkorisnija...

Zelena je rekla: Jasno je da sam najvažnija. Ja sam znak života i nade. Izabrale su me trave, lišće, drveće, bez mene bi sve životinje umrle. Pogledaj prirodu i vidjet ćeš kako sam najraširenija.

Umiješala se Plava: Misliš samo na zemlju, ali uzmi u obzir nebo i more. Voda je temelj života, ona iz oblaka pristiže u dubine mora. Nebo daje prostor i mir. Bez mene bi i ti bila ništa.

Žuta se nasmijala: Sve ste tako ozbiljne. Ja svijetu donosim smijeh i toplinu. Sunce je žuto, Mjesec je žut, zvijezde su žute. Svaki put kad pogledaš u suncokret, cijeli se svijet nasmije. Bez mene nikakve zabave ovdje ne bi bilo.

Narančasta se počela ljutiti: Ja sam boja zdravlja i snage. Dragocjena sam jer služim potrebama ljudskog života. Prenosim najvažnije vitamine. Sjetite se mrkve, naranči, manga. Ne trčkaram uokolo, ali kada u svanuće ili u suton ispunim nebo, moja ljepota učini da svi zaborave ostale boje.

Crvena se više nije mogla suzdržati pa je zavikala: Ja sam vladalac! Ja sam krv! Život je krv! Ja sam boja opasnosti i hrabrosti. Spremna sam boriti se. Donosim vatru krvi, boja sam strasti i ljubavi, crvene ruže. Bez mene bi Zemlja bila prazna poput Mjeseca.

Grimizna se uspravila u punoj visini, bila je vrlo visoka i govorila svečano: Ja sam boja moći i kraljeva, poglavica i biskupa. Znak sam autoriteta i mudrosti. Ljudi se ne pitaju o meni, oni jednostavno slušaju.

Konačno, Indigo boja je progovorila, puno tiše od ostalih, ali s istom odlučnošću: Razmislite o meni. Ja sam boja tišine. Jedva me primjećujete, ali bez mene bi svi postali površni. Predstavljam misao i duboku vodu. Potrebna sam vam za ravnotežu i kontrast, molitvu i unutarnji mir.

I tako su se Boje nastavile svađati, svaka uvjerena u vlastitu nadmoć. Svađa je postajala sve glasnijom, a onda je odjednom bljesnula munja! Zagrmjelo je i Kiša se počela slijevati. Boje su se stisnule jedna uz drugu i usred pljuska začule Kišu kako govori: O, vi budalaste Boje, što se svađate pokušavajući steći dominaciju nad ostalima. Zar ne znate kako ste sve napravljene za posebnu namjeru, jedinstvene i različite od ostalih? Uhvatite se za ruke i dođite k meni.

Poslušavši, Boje su se uhvatile za ruke. Kiša je nastavila: Od sada pa nadalje, kad god bude kišilo, svaka od vas protegnut će se nebom u velikom luku kao podsjetnik da možete živjeti u miru. Duga je znak nade u sutrašnjicu.


I tako, kad god dobra Kiša ispere Svijet, a Duga se pojavi na nebu, prisjetimo se poštivati jedinstvenost i posebnost drugih.

(Plavi planet)



Post je objavljen 03.11.2009. u 17:18 sati.