Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Kakva noć hrvatskoga sporta

Pokojni Anđelko Herjavec, legenda varaždinskog sporta, za ovu večer oduševljeno bi uskliknuo, " bila je to bleščeća noć "!

Image and video hosting by TinyPic

Sportsko hrvatsko srce večeras je nepodjieljeno kucalo za mladu splitsku atletičarku, Blanku Vlašić, dok je Blanka letjela nebeskim visinama, " modri " stroj samljeo je nejakog škotskog nogometnog prvoligaša, Hearts iz Edinburgha.

Heroina hrvatskog sporta i već sada neprikosnovena kandidatkinja za hrvatsku sportašicu godine, Blanka Vlašić u sjajnoj, Hitchokovoj završnici nadmašila je miljenicu berlinske publike, sjajnu atletičarku i još veću sportašicu, Arianu Fridrich. Splitska heroina vinula se do zvijezda, slobodno možemo bez pretencioznog glorificiranja konstatirati, vinula se među zvijezde, u stilu slavnog Franka Sinatre, " Take me to the Moon ", i obranila titulu svjetske prvakinje, osvojivši drugu zlatnu medalju za redom na natjecanju koje je uz Olimpijske igre i najveće sportsko natjecanje na kojem su se našli svi oni koji u " Kraljici sportova " nešto danas znače, nešto predstavljaju. Bravo Blanka, orilo se iz tisuća hrvatskih grla iz srca tisuća navijača , ushićenih novim podvigom hrvatske sportske kraljice, u stilu Janice Kostelić, Blanka Vlašić dostigla je Mont Everest.

Furioznih devedest minuta plave konjice

Istodobno dok je trajao Blankin let među zvijezdama, " modri " stroj unakazio je u Maksimiru nejaku momčad iz Škotske, prvoligaški klub Hearts, ovog puta veće srce imali su plavi lavovi. Nije ovo bila, anemična, preplašena plava ekipa iz nikad prežaljeniog sudara sa austrijskim prvakom, Red Bull Salzburgom. Tek sada, nakon furioznog hoda " modrih bluza ", možemo žaliti za propuštenom prilikom, prilikom generacije, naime, ovakav Dinamo, imperativno je morao savladati Salzburg i ući potpuno ravnopravno u dvoboj sa izraelskim Macabijem. Nakon ovakve predstave postane vidljivo koliko ovoj momčadi znači Mandžukić ( ono što je Olić za hrvatsku reprezentaciju, to je " MANDŽA " za ovaj Dinamo, čovjek bez kojeg momčad nikada nije ista, bez obzira koga postavili na njegovo mjesto, Olić, Mandžukić, nogometaši lavovskoga srca ), u ovom trenutku jedan od najboljih igrača ovog dijela Europe, njegov crveni karton u Salzburgu i Jurčićeva kukavička taktika protiv Austrijanca doveli su Dinamo do Lige UEFE, umjesto da plavi već ove sezone uđu u najelitnije klupsko natjecanje starog kontinenta.

Klub koji u svojim redovima ima genijalca popt omalenog čileanca, Pedra Moralesa, sveprisutnog napadača, Marija Mandžukića, s plućima besmrtnog jamajkanskog sprintera Huseina Bolta, ne bi smio strahovati od treće lige europskog nogometa. Međutim, za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati, Dinamo je, slobodno možemo već sada reći, suvereno ušao u Ligu UEFE, te time ispunio svoj osnovni cilj ove sezone, budući da, kako sada stvari stoje, hrvatsko prvenstvo već je praktički riješeno iako smo zapravo na samom početku sezone, teško možemo zamisliti da bi se netko ozbiljnije mogao suprotstaviti paklenom stroju iz Maksimirske šume. Bilo je to devedeset minuta za pamćenje, lekcija iz nogometa kakva već dugo nije viđena na kraju grada, podno rugla maksmirskih tribina, Škoti su pregaženi, u sportskom smislu poniženi su napustili Zagreb, u kojem su njihovi navijači proveli dva sjana dana, bez ikakvog incidenta te usput sklopili čitav niz prijateljstava, poznanstava potrebnih za budućnost. Dok su navijači bili na razini europske lige, za njihov klub se može reći samo jedno, više se nije moglo, u srazu s Dinamom dobili su lekciju kakvu obično učitelj podari svom najdarovitijem učeniku kako bi mu pokazao tko je stvarni gazda u školi te time potvrdio svoj autoritet.

Blanka kao detonator, Blanka kao inspiracija

Iznenađujuće dobro popunjen Maksimirski stadion u delirijumu je pratio tijek utakmice koja je od samog početka bila jednosmjerna ulica za sve ambicije koje su eventualno sa sobom Škoti donijeli u Zagreb, prvo poluvrijeme završeno je tek sa dva pogotka u mreži gostiju koji nisu niti jednom uputili udarac prema besposlenom vrataru " modrih ", Tomislavu Butini, dok su plavi propustili potpuno unakaziti suparnika već u prvih 45 minura igre. Greda Moralesa, prilike Mandžukića, grka Papadopulosa, te konstantni pritisak plavog stroja, o čemu uvjerljivo svjedoči i posjed lopte, 60-40 u korist " modrih ", nagovjestili su dobre vijesti za vojsku Dinamovih navijača, koji su ovog puta također bili na visini svog zadakta, očito inspirirani plavim uraganom. Dobri poznavatelji nogometa tek sada mogu vidjeti koliko može ekipa s takvim potencijalom ukoliko im trener da " dušu ", da " forzu " i slobodu igranja, drugim riječima, ekipa koja ima Moralesa, Mandžukića, Badelja, Sammira, izvršila bi nogometno samoubojstvo ukoliko bi ju šef stručnog stožera primorao na defanzivni nogomet, što se i pokazalo u srazu sa Austrijancima. Krunoslav Jurčić, da li pod pritiskom javnosti, gazde Mamića, ili zahvaljujući nekom svom instinktu potpuno je promjenio taktiku iz posljednje nesretne Dinamove europske utakmice te napokon odlučio napasti, što mu se na kraju isplatilo.

Sedam dana uzoči uzvratnog susreta u jednom od najljepših europskih gradova, pitoresknom škotskom Edinburghu, plavi mogu komotno razmišljati o ždrijebu skupina Lige UEFA, te se nadati kako im Božica sreće neće biti suviše nesklona, u tom slučaju ni san dug gotovo pola stoljeća, san o europskom proljeću, ne bi bio nemoguća misija. No, pustimo to, modri puk zaslužio je malo odmora, slavlja, malo oduška nakon ovakve večeri, za kalkulacije uvijek ima vremena, bez obzira što one u sportu nikada nisu dobro došle.Istinski ljubitelji nogometa u Hrvatskoj mogu biti zadovoljni i ove jeseni, barem do svetog Nikole, gledati će europski nogomet u hrvatskoj metropoli. Vratimo se za kraj na početak priče, kako je bilo u Berlinu, drugačije raskošna večer hrvatskoga sporta nije mogla ni završiti, Blanka je bila detonator, Blanka je inspirirala modre, a " modri " su samo slijedili njen primjer te Hrvatskoj podarili novu " bleščeću noć ".


Post je objavljen 21.08.2009. u 01:42 sati.