Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOVRŠEN I ODOBREN HRVATSKI IPARD PROGRAM



PROVEDEN PILOT PROJEKAT
LOKALNIH AKCIJSKIH GRUPA U TRI PODRUČJA

Projekt „Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podrška provedbi SAPARD / IPARD program u Hrvatskoj“ završen je 18. svibnja, nakon 20 mjeseci intenzivne provedbe.
Projekt je provodila Grčka savjetodavna tvrtka za poljoprivredu i ruralni razvoj Vakakis Internacional S.A. u suradnji s Irskom tvrtkom Teagaskom iz Irske.
Ciljevi projekta bili su: jačanje sposobnosti Upravne direkcije programa i jačanje institucionalnih kapaciteta Agencije za programe SAPARD i IPARD kako bi bila osposobljena za izvršavanje zadataka provedbe programa ruralnog razvoja koje sufinancira EU u pred pristupnom razdoblju, kao i u razdoblju nakon ulaska Hrvatske u EU.
Ostvareni su slijedeći rezultati:

- Dovršen je i odobren hrvatski IPARD programa od Europske komisije,
- Potvrđeno je da Agencija za IPARD zadovoljava standarde nužne za provedbu tri mjere koje će financirati EU sa 103 milijuna eura, a to su mjere: 1. „Ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice“ koja se financira s 32 921 333 eura, 2. „ Ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanje standarda Zajednice“ koja se financira s 57 266 667 eura, te 3. “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ za čije je financiranje pripremljen 21 958 667 eura. Dovršena je i priprema dviju dodatnih IPARD mjera „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ i „ Tehnička pomoć akreditirati će se u drugom krugu“.
- Osnivanje Lokalnih akcijskih grupa (LAG) s ciljem pripreme LEADER pristupa
- Kao pilot projekti osnovane su LAG-ovi u tri područja: Područje provedbe pilot projekta bilo je u Sisačko-moslavačkoj županiji od ruralnog dijela administrativnog područja Grada Siska i općine Marinska Ves,
u Karlovačkoj županiji od administrativnog područja grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje, Ribnik i Netretić
u Zadarskoj županiji od administrativnog područja dvaju gradova Benkovca i Biograda na Moru i sedam općina, Lišane Ostrovičke, Polača, Pakoštane, Stankovci, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon na otoku Pašmanu
- Pripremljene su smjernice za osiguranje usklađenosti s određenim robnim režimima EU
- Organizirano je više od 90 treninga i seminara i 6 studijskih putovanja. Sudionici studijskog putovanja u Grčku bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja – Uprave za ruralni razvoj i Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi, pet predstavnika iz svakog pilot područja te članovi projektnog tima iz tvrtke Vakakis Internacional d.d., ukupno 27 sudionika. Oni su Upoznati s iskustvima u primjeni LEADER pristupa za ruralna područja, te načinom funkcioniranja Upravne Direkcije LAG-ova. Iz svakog pilot područja po 20 osoba je završilo seminare, radionice i treninge vezano za izradu lokalnih razvojnih strategija, pripremu projekata i funkcioniranje LAG-ova.

LEADER PRISTUP

Karakteristika Leader pristupa je stvaranje lokalnog partnerstva, poznatog kao Lokalna akcijska grupa, odnosno LAG. Zadatak LAG-a je da prepozna i provede lokalnu razvojnu strategiju, da donosi odluke o raspodjeli financijskih resursa i upravljanja njima. LAG-ovi okupljaju i spajaju ljudske i financijske resurse iz javnog privatnog i civilnog sektora. Udružuju lokalne aktere na zajedničkim projektima i multi sektorskim aktivnostima, da bi tako postigli sinergiju, osjećaj zajedničkog vlasništva i kritičnu masu potrebnu za poboljšanje gospodarske konkurentnosti područja. LAG-ovi jačaju suradnju i dijalog različitih ruralnih sudionika koji najčešće imaju malo iskustva u zajedničkom radu, te tako smanjuju moguće sukobe i usmjeravaju dogovorena rješenja kroz savjetovanja i rasprave. Zajedničkim radom usmjeravaju proces prilagodbe i promjene u poljoprivrednom sektoru (npr. kvalitetne proizvode, prehrambene lance ) integraciju brige za okoliš, diversifikaciju ruralnog gospodarstva i kvalitetu života.

LAG-ovi se mogu formirati ad hoc sa svrhom dobivanja potpore preko Leadera ili se mogu temeljiti na partnerstvu koje postoji od ranije. LAG treba povezati javne i privatne partnere, biti dobro uravnotežen i reprezentativan s obzirom na zastupljenost postojećih lokalnih interesnih skupina koje dolaze iz različitih društveno ekonomskih sektora na nekom području. Na razini odlučivanja privatni partneri i udruženja moraju činiti najmanje 50 % lokalnog partnerstva. Iskustvo zemalja pokazuje da se nekoliko vrsta LAG-ova razvilo iz ovih zajedničkih osobina i to kao rezultat različitih oblika regionalnih, nacionalnih, političkih i institucionalnih organizacija, koje imaju različite stupnjeve autonomije u pogledu odobrenja projekta i financijskog upravljanja. Uloga i odgovornost LAG-ova tijekom vremena se razvijala u nekim zemljama članicama EU, dinamikom kojom se povećavalo i poznavanje Leader pristupa. LAG-ovi odlučuju o smjeru i sadržaju strategije razvoja ruralnih područja, te donose odluke o različitim projektima koji će se financirati. Isplate, umjesto samog LAG-a , često radi Agencija za plaćanje, ali na temelju odabira projekta koje je napravio LAG.

Ruralni čimbenici koji su najaktivniji u lokalnim inicijativama su: profesionalne organizacija i savezi, koje predstavljaju poljoprivrednike, stručnjake koji se bave drugim poduzećima i mikro poduzećima, trgovačka udruženja, građani, stanovnici i njihove lokalne organizacije, lokalni politički predstavnici, udruge za zaštitu okoliša, pružatelji usluga u kulturi i zajednici, uključujući medije, ženske udruge i mladi.

Načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU Upravne direkcije SAPARD - IPARD programa Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dipl.ing Tugomir Majdak, na pitanje kakva je prednost Lokalnih akcijskih grupa odgovara: „ Leader je akronim od francuskog naziva „Poveznica između djelovanja u ruralnom razvoju“. Kako i samo ime govori to je metoda mobiliziranja i prijenosa ruralnog razvoja u lokalne zajednice, što je u potpunosti drugačije od provođenja unaprijed određenih mjera. Iskustvo je pokazalo da Leader može uistinu unaprijediti svakodnevni život ljudi u ruralnim područjima. On može odigrati važnu ulogu u poticanju pronalaženja inovativnih rješenja za stare i nove ruralne probleme i tako postaje svojstven „laboratorij“ za podizanje kapaciteta zajednice i iskušavanje novih načina zadovoljavanja potreba ruralnih zajednica. Leader je u 15 zemalja članica ostvario vrijedne rezultate, a u mnogim ruralnim zajednicama u novim zemljama članicama kao i u zemljama kandidatkinjama za pristup EU bi mogao odigrati važnu ulogu pomažući im da se prilagode promjenama u današnjem svijetu. U programskom razdoblju od 2007. – 2013. godine Leader više neće biti odvojen program, već će se integrirati u sve nacionalno regionalne programe ruralnog razvoja“.





Post je objavljen 26.07.2009. u 09:34 sati.