Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alenzoric

Marketing

Usred čuda života


Ovaj post je protuteža prošlom postu koji govori o moru žutila u kojem nas se silom želi svakodnevno kupati i u koje nas se svakodnevno mami i uranja, sistematski, na svakom koraku, htjeli mi to ili ne, bez našeg pristanka, brutalno, bezobzirno, hladno, proračunato i podmuklo.
More žutila je kvazistvarnost koja se nastoji nametnuti. Ali ono je samo jedna strana novčića. I to bjedna strana. Lažna strana. Falsifikat.
Samim svojim rođenjem (a vrlo moguće - i prije njega) mi smo, sasvim prirodno i spontano, nježno i s ljubavlju, stavljeni usred čuda života. To čudo je prvenstveno ugrađeno unutar nas samih, u samo srce naših najdubljih dubina. Ono je naša osnova i naša najdublja stvarnost. A kad ga otkrijemo u sebi, kada vidimo da je ono zaista tu, kada ga živimo i doživljavamo, onda ga primjećujemo i u svemu oko sebe. Vidimo da je čudo sveprisutno i gotovo neizbježno.
Te dvije strane novčića u vječnom su sukobu, a danas možda očitije nego ikad. Na svakome je da odabere. Iako, "odabir" možda nije prava riječ. Sigurno nije. "More žutila" ili "čudo života"(?) Tko bi normalan "odabrao" ovo prvo? Nitko. Ali čini se kao da ga mnogi biraju. Ne. Za iole osvještenu osobu dilema ne postoji. Ona spontano ide prema životu, prema svjetlu, prema životnosti, kreativnosti, svjesnosti. Ide prema stvarnosti. Nesvjesna osoba ne bira, ona tupo prihvaća, njome se lako manipulira i lako ju se mjesi u željene oblike i trpa u gotove kalupe. Ona nema svoje mišljenje, ona je po svemu bitnom slična svojoj okolini i radi ono što rade i oni oko nje. Ona se ne buni previše protiv nebuloza koje je okružuju, iako često (a možda i neprestano) osjeća neku mučninu duboko u sebi. Ta mučnina je dobrodošla i poželjno je da postane i jača, jer tako može potaknuti na promjenu smjera kretanja i propitivanje nametnutog života.
Nema, dakle, dileme između fantazije i stvarnosti. Osvještenost je ono što čini razliku. Kao što neosvještena osoba bez puno problema prihvaća besmislice, tako osvještena osoba sasvim prirodno doživljava život kao savršeno usklađenu simfoniju. Na svakom koraku. I ne pristaje na laži, podmetanja, manipulacije, jer vidi kroz njih. Odbacuje ih. I ostaje svoja, usred čuda života.


Upload 24.7.

Evo i jednog od mnogih čudesa ovog genijalnog storytellera, pjesnika, filozofa, pronicljivog interprete dubljih slojeva stvarnosti.
Bob Dylan:






Post je objavljen 21.07.2009. u 11:03 sati.