Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 62 ) - Glas naroda - " Sanader otišao zbog Pirana "

ŠTO STRANCI MISLE O OSTAVCI ?

Iako je prošlo više od 24 sata od zbunjujuće ostavke premijera Sanadera, građani još uvijek komentiraju političku vijest godine.

Iskoristivši nedvojbenu top-temu u Hrvata i bez imalo dvojbe političku vijest godine, prošetali smo ulicama Zagreba te u dva nastavka donosimo izjave hrvatskih građana, ali i stranih državljana, hrvatskog porijekla, te njihova promišljanja o ostavci doktora Ive Sanadera. O ostavci koja je zasigurno dobrano protresla hrvatsku, dobrim dijelom i Europsku javnost.



" Sve će se znati na vrijeme "

Razmišljanja pojedinih državnih dužnosnika koji su tijekom dana pretrčavali iz Banskih dvora prema Saboru i obrnuto, donosimo kako ovom tekstu, tako djelomično i u multimedijama, iako su izjave političara više nego škrte, razumljivo, nitko se ne želi istrčavati sa izjavama prije nego situacija postane nešto jasnija, osim ministra Čobankovića, raspoloženih za izjave nije bilo previše. " Šutio " je i ministar u ostavci Dragan Primorac, no zato nisu šutjeli građani Republike Hrvatske, koji su se odazvali na našu anketu.

- Vidjet ćemo hoću li biti ministar poljoprivrede, sve ćete čuti na vrijeme - samo je kratko komentirao Čobanković.


Osnovno pitanje odnosilo se na premijerov odlazak ali i na mogući izbor Jadranke Kosor za novu predsjednicu hrvatske Vlade, s obzirom kako njenim izborom, Hrvatska dobiva po prvi puta ženu na čelu Vlade, što i nije toliko loše, čisto sa našeg subjektivnog stajališta.

Nijemac, Mađarica, Amerikanac...

Koliko se Hrvati vraćaju svojim korijenima pokazuje i velik broj anketiranih građana, prvi među njima bio je ni više ni manje nego Nijemac. Naime, Rikard Vagner (53) , arhitekt koji radi kao profesor u Njemačkoj prokomentirao je ne samo Sanaderovu ostavku nego i ostatak hrvatske političke scene:


'' Bilo je to veliko iznenađenje za sve nas jer je došlo nenadano. Čovjek se zalagao koliko je mogao, maksimalno je upotrijebio svoje diplomatske sposobnosti da nas uvede u Europsku uniju. Jedan krajnje nehumani čin, za koji nemam riječi je slovenski stav prema Hrvatskoj. Unatoč tome što smo bili gotovo 1200 godina zajedno na neki način, i u Austrougarskoj 500 godina, tako da je ovo što se desilo neshvatljivo. Smatram da je Sanader bio pritisnut. Koliko znam, po pouzdanim informacijama koje imam iz Italije, u u Europskoj uniji su rekli da mora odustati od Piranskog zaljeva, u stvari da da jedan dio toga teritorija ustupi Sloveniji kako bi se na taj način odblokirao pristup Europskoj uniji. On iz principa to nije iznio u javnost, a iz principa je odustao od takve suradnje, te time je morao automatski da podnese ostavku u Hrvatskoj Vladi. "

- On to još nije rekao, ali se u Europskoj uniji zna o čemu se radi. Tu je krajnje negativnu ulogu odigrao Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, koji je bio proglašen i za vrijeme Domovinskog rata i za vrijeme Tuđmana kako je protiv nas. Nekom koincidencijom opet je došao na vlast kao ministar vanjskih poslova i time je postao predstavnik Švedske u Europskoj uniji te nam opet kroji pravdu. U tom uglu se krije ta ostavka i za o vjerujem da će uskoro sve izaći na vidjelo. Što se tiče SDP-a i njegovih malih satelita poput HNS-a, to je sramotno, optužuju čovjeka iako on nije kriv. Kriza je svjetska! On nije sposoban da vodi državu u ovoj kriznoj situaciji, to je jedina istina, on nije ekonomist i stručnjak, a i taj tim ljudi koji mu je pomagao, oni su ga pratili koliko-toliko, skoro nikako. Sad nam se oduzimaju i brodogradilišta, što mi možemo? Rekli smo nema narudžbi, ljude na ulicu se ne može poslati, a SDP smatra da je to izdaja i da se brodogradnja privatizira. Oni su prisiljeni na to, ne što to Europska unija traži nego zato što nema narudžbi, nema novaca za investicije, banke ne daju podršku jer su je dale samo za stanove i aute, a ne za takve projekte tako da je Hrvatska u jednoj izuzetno teškoj situaciji. Prodali su i Račan i Tuđman ono što je Hrvatskoj vrijedilo i više nemamo što prodavati - u svojoj opsežnoj analizi rekao nam je naš sugovornik.

Nostalgična je bila Mađarica Irena Udvarac (54) pa je rekla:

Photobucket

'' Pa imam nostalgiju. Isto to se dogodilo i u Mađarskoj, izgleda kao da ste kopirali situaciju. Nažalost tako mislim, iako to nikako ne odgovara ni vama ni nama. Ova situacija bi ipak zahtjevala stabilnog čovjeka. Imam dojam kao da su oni gore sebe osigurali, a sad su narod ostavili u sosu.''


Već 12 godina Amerikanac, Zijad Bećirević (67) iz Vermonta uvjeren je kako su duboki razlozi u Sanaderovoj ostavci:

Photobucket

'' Ja pretpostavljam da je Sanaderova ostavka izazvana dubokim razlozima koji o ovim momentima neće biti poznati javnosti, a možda i nikada do kraja poznati. To će svakako imati duboke posljedice po politička zbivanja, ne samo u hrvatskoj politici nego i na Balkanu uopće jer vjerojatno iza toga stoji i Haški proces, Europska unija, položaj Hrvatske koja će svakako ući u Europsku uniju međutim ovo će stvoriti neke određene komplikacije.''

Iako smo pokušali dobiti mišljenja stranaca koji nemaju nikakve veze s Hrvatskom to nikako nije bilo moguće. Naime, nitko od njih nije znao za tu situaciju, a dobar dio njih nije niti čuo za doktora Ivu Sanadera.

FOTO ZAPIS:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Umjesto konkretnog zaključka možemo konstatirati kako su građani s pravom potpuno zbunjeni te ni sami ne znaju kako bi se u ovakvoj situaciji postavili. Možda će u našoj idućoj šetnji gradom ( donijeti ćemo razmišljanja i građana iz Sisačko-moslavačke županije ) sami građani ponuditi " pravi odgovor ", a koji zanima čitavu javnost, na pitanje, zašto je premijer odstupio i zašto je to učinio baš sada.

Post je objavljen 03.07.2009. u 00:00 sati.