Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 60. ) - Dan državnosti Republike Hrvatske

U Zagrebu je sve počelo svetom misom u prepunoj župnoj crkvi svetog Marka koju je predvodio zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Republika Hrvatska 25. lipnja obilježava Dan državnosti. Dan državnosti do dolaska koalicijske vlasti na čelu sa pokojnim premijerom Ivicom Račanom slavio se 30. svibnja, taj dan ujedno je u narodu bio opće prihvaćen, dok je novi datum, 25. lipnja (kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti ), unio pomutnju i zbunjenost u hrvatski narod. Povijesno je važno napomenuti kako su prilikom izglasavanja odluke o samostalnosti, pripadnici SDP-a napustili sabornicu, želeći da se u proceduru uvrsti uz odluku o razdruživanju sa Srbijom, donese odluka o udruživanju sa ostalim republikama bivše Jugoslavije.

" Bože blagoslovi hrvatski narod "

Zagreb kao glavni grad svih Hrvata bio je domaćinom središnje proslave Dana državnosti, sve je počelo polaganjem vijenaca na zagrebačkom centralnom groblju Mirogoju, da bi se nastavilo u povijesnoj, župnoj crkvi svetog Marka, koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, uz prisustvo mnogih državnih dužnosnika. Na svetoj misi, između ostalih, bio je nazočan predsjednik Vlade, doktor Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog Sabora, Luka Bebić, potpredsjednik Sabora i predsjednik HSS-a, Josip Friščić, potpredsjednik Sabora i doajen hrvatske politike, Vladimir Šeks, kao i mnogi ministri Sanaderove Vlade, Ivan Šuker, ministar financija, Dragan Primorac, ministar prosvjete, obrazovanja i sporta, Marina Matulović Dropulić, ministrica graditeljstva, Jadranka Kosor, potpredsjednica hrvatske Vlade, potpredsjednik Vlade, Damir Polančec, ministar poljoprivrede, Božidar Pankretić… Svečanoj svetoj misi nazočio je i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, novi ravnatelj policije, Oliver Grdić, general zbora Josip Lucić, te mnogi vojnici i građani. Svetoj misi nije prisustvovao predsjednik države, Stjepan Mesić koji je poslao svoje izaslanstvo, dok je vijenac na Mirogoju ipak položio, pored središnjeg križa i pored spomenika « narodnog heroja «.

U svojoj nadahnutoj propovjedi, kardinal Bozanić govoreći o Hrvatskoj kritizirao je pojedine znanstvenike, osobe iz javnog života, koje kako kaže, « koriste medije koji su im na raspolaganju da što više ocrne Hrvatsku i branitelje «. Tijekom svete mise prisutni su se u molitvi prisjetili svih poginulih, stradalih za Hrvatsku, kao i pokojnog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. Nakon mise su članovi Vlade krenuli na unaprijed dogovorenu sjednicu Vlade u Banskim dvorima gdje se članovima Vlade pridružio se i aktualni šef države, koji nije mogao nazočiti svetoj misi, što je i razumljivo ako znamo kilometarsku udaljenost između crkve svetog Marka i Banskih dvora. U kratkim govorima, trojica predsjednika, Sanader, Bebić, Mesić, zahvalili su se braniteljima i svima zaslužnim za stvaranje neovisne Hrvatske, Sanader i Bebić spomenuli su i predsjednika Tuđmana, dok su se sva trojica osvrnula i na aktualni trenutak Hrvatske, te zastoju u pregovorima sa EU, zbog slovenske blokade.

" Šibenčani pamtit će do groba, nije jedan već su pala oba "


Središnja proslava povodom Dana državnosti održana je na trgu bana Josipa Jelačića, postrojavanjem hrvatskih postrojbi, na kojoj je sudjelovao kompletni državni vrh pred nekoliko tisuća Zagrepčana.
Kontraadmiral Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH-a, izdao je zapovijed hrvatskim gardijskim postrojbama, policijskim postrojbama, postrojbama ratne mornarice, da krenu sa postrojavanjem. Gardijskom Postrojbom je zapovijeda brigadni general Mladen Mikolčević, zatim je krenulo postrojavanje pripadnika specijalne policije, postrojbom zapovijeda, Alenko Ribič, nakon specijalne policije, krenulo je postrojavanje hrvatske kopnene vojske, koja se dokazala u Domovinskom ratu ali i mirnodopskim misijama u Afganistanu, postrojbom zapovijeda, brigadir Ivan Jurić, postrojba ratne mornarice u atraktivnim bijelim, odorama krenula prema mjestu prijavka pod zapovjedništvom, komodor, Tihomir Erceg, zamjenika zapovjednika ratne mornarice. Postroj vojnog učilišta Petar Zrinjski, postrojbom zapovijeda Željko Atrak, dekan vojnog učilišta. Postrojbe HRZ i protu zračne obrane, krenule su iz Jurišićeve ulice, pod zapovjedništvom brigadnog generala, Dražena Šćurija, prvog generala iz Međimurja.

Brigadir Zdenko Andabak, zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem zapovjedništva za potporu, predvodio je postroj zapovjedništva za potporu.
Postroj članica NATO pakta, po prvi puta u Hrvatskoj, koja je ove godine postala punopravna članica NATO saveza, u svečanom postroju našla su se i tri časnika iz Hrvatske, postrojem NATO članica zapovijedao je kontraadmiral, Zdenko Simičić.

Nakon postrojavanja uslijedio je prijavak predsjedniku Republike Hrvatske, te vrhovnom zapovjedniku hrvatske vojske, Stjepanu Mesiću, prijavak je podnio kontraadmiral Zdenko Simičić. Nakon prijavka uslijedila je državna himna Republike Hrvatske, Lijepa naša domovino. Zatim je uslijedila minuta šutnja za sve branitelje i stradale tijekom obrambenog, Domovinskog rata.

- Prije 18. godina, 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski Sabor je donio povijesnu odluku o razdruživanju od Jugoslavije, stoga treba odati počast svima onima koji su tome doprinijeli, Ove godine po prvi puta Dan državnosti slavimo kao punopravna članica NATO pakta. Naše članstvo u NATO savezu već sada donosi prve konkretne pozitivne rezultate, pa i u gospodarstvu. Danas odajemo počast i zahvalnost onima koji su izborili u Domovinskom ratu pobjedu nad daleko nadmoćnijim protivnikom. Danas je hrvatska vojska profesionalno organizirana, sposobna da sudjeluje u raznim mirovnim misijama i to vrlo uspješno, što smo i dokazali i na što smo ponosni. Važno je u borbi s krizom zaštiti sve slojeve hrvatskih građana, u demokratizaciji zemlje učinili smo znatan korak naprijed kada smo na lokalnim izborima po prvi puta načelnike, župane i gradonačelnike birali po prvi puta na neposredan način. Hrvatska je u svojoj kratkoj povijesti bila suočena sa daleko težim izazovima, pa smo to uspjeli nadvladati, nadvladati ćemo i danas sve probleme – rekao je predsjednik države Stjepan Mesić u svom kratkom govoru na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nakon govora hrvatskog predsjednika, uslijedio je kratak prigodni, zabavno-glazbeni program, u izvedbi klape hrvatske ratne mornarice.

FOTO ZAPIS:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 25.06.2009. u 15:12 sati.