Tijesto:
6 bjelanjaka
8 kg šećera
3 žumanjca
6 dkg mljevenih oraha
4 dkg brašna
1 žličica naribane limunove korice
1 žličica naribane narančine korice
pola žličice praška za pecivo
Krema:
3 žumanjca
8 dkg šećera
7 dkg oštrog brašna
6 dcl mlijeka
25 dkg putra ili margarina
2 vanilin šećera
15 dkg kandiranog voća
10 dkg grubo narezanih oraha
3-4 žlice narančina soka
Priprema:
Bjelanjke odvojite od žumanjca. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i postupno umiješajte mljevene orahe, šećer, naribanu narančinu i limunovu koricu, žumanjke i na kraju brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo.
Pola količine biskvitne smjese izlijte u pek-papirom obložen kalup za torte promjera 20 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C desetak minuta. Tako isto ispecite i drugu polovicu biskvitnog tijesta - posebno. S pečenih biskvitnih podloga maknite pek-papir i ohladite ih.
Za to vrijeme pripremite kremu. Žumanjca pomiješajte sa šećerom. Dio hladnog mlijeka (oko 1 dcl i pol) izmiješajte s izrađenim žumanjcima i brašnom, a ostatak mlijeka zakipite.
Kad mlijeko zakipi, posudu maknite s vatre i u nju umiješajte pripremljenu mješavinu. Još 8 minuta kuhajte uz stalno miješanje i ohladite.
U kremu umiješajte vanilin šećer, kandirano voće, orahe, sok naranče i putar koji ste prethodno pjenasto izradili.
Pečenu biskvitnu koru premažite s dvije trećine kreme i poklopite drugom korom, pa preostalom kremom premažite cijelu tortu, te malo posipajte kandiranim voćem.
Post je objavljen 16.06.2009. u 18:45 sati.