Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gusto varivo od leće

Image and video hosting by TinyPic


Stalno ponavljam kako nisam ljubitelj juha, variva, tj. jela u kojima nešto pliva u nečemu. Ovo varivo mi se sviđa jer je gusto: na kraju se dodajte kiselo vrhnje s gustinom i sve se lijepo zgusne.
Ako želite tekuću varijantu možete to sve razvodniti.

Sastojci
200 g mrkve
1 crvena paprika
pola glavice cvjetače (oko 300 g)
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
3 žlice ulja
150 g crvene leće
3 čajne žlice blagog curryja u prahu
pola čajne žlice kurkume
200 ml soka od mrkve (ili rajčice)
200 ml vode + pola kocke za juhu
150 ml kiselog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
2 žlice gustina ili brašna
sol, papar, šećer
2-3 čajne žlice iscijeđenog soka limete ili limuna
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća


Mrkve operite, ogulite, prepolovite po dužini i narežite na kose komade.
Papriku operite, očistite i narežite na 1, 5 cm velike kocke.
Cvjetaču operite i podijelite na manje ružice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte ulje, dodajte obje vrste luka, cvjetaču i leću pa kratko popržite. Dodajte curry prah i kurkumu i sasvim kratko popržite. Začinite solju i paprom.

Zatim dodajte vodu, razmrvljenu kocku i sok, kuhajte pokriveno oko 5 min. na laganoj vatri. Zatim dodajte papriku i kuhajte još 5 min.

Dodajte kiselo vrhnje pomiješano s gustinom i kad zakuha maknite s vatre.
Začinite solju, paprom, šećerom, iscijeđenim sokom i po želji, curry prahom. Posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem.


Cvjetaču možete izostaviti (ja ju u većini slučajeva izostavljam).

Curry prah i kurkuma mogu se u Zagrebu kupiti u većim trgovinama i trgovačkim centrima (Super i Maxi Konzum, Getro, Metro…).

Sok od mrkve može se naći u dm-u, trgovinama zdrave hrane i većim trgovačkim centrima.
Ja nemam običaj koristiti sok od mrkve, nego stavljam sok od rajčice. Možete upotrijeniti i koncentrat rajčice (ali smanjite količinu i razrijedite ga vodom). Koncentrat je obično kiseo pa je potrebno dodavati šećer u varivo, a kad se doda sok od rajčice onda praktički nije potrebno dodati šećer (jer sok već sadrži šećer), iako, ja i u varijantu sa sokom dodam malo šećera ako mi je kiselo.



*Recept je sa stranice
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/28038/curry-linsen-topf.html


Recepti s lećom:
Lazanje s lećom i špinatom
Riža i leća u korama
Umak/nadjev od leće
Loptice od leće s umakom od kikirikija




Post je objavljen 29.05.2009. u 10:00 sati.