Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plavabrazda

Marketing

KRIZANTEMA

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Nema više labavo, ajmo svi uzet lašunić u ruke, okopat pitariće i zasadit krizantemu.
Steviu rebaundianu, dakako.
Već 78 godina nauka zna da je 300 puta slađa od cukra i totalno neškodljiva, al moćne su je farmaceutske tvrtke radi love tajile i kočile da dopre do ljudi, rađe su nas trovali s umjetnin zaslađivačima i masno zarađivali.

Unatoč ekstremno slatkom okusu prirodnih spojeva u biljci Stevia rebaundiana, ona ne izaziva karijes, kalorična joj je vrijednost nikakva, što znači da ne deblja, a djelatni su joj sastojci otporni na temperature do 212 Celzijevih stupnjeva, pa se s njom može i kuhati. Navodno povoljno djeluje kod visokog tlaka, žgaravice te problema s tolerancijom glukoze. Stoga se već stoljećima koristi u Brazilu i Paragvaju, a od 1971. dobrim je dijelom istisnula umjetne zaslađivače u Japanu te u Kini, J. Koreji, Tajvanu i Maleziji.

Na zapadu se ka i kod nas uvik našlo znanstvenika koje moćne kompanije platu pa oni zaključu šta god lova oće, tako je njih 5 u Americi 1985. zaključilo da je stevia kancerogena i da ju triba zabranit. Zalud su svi drugi znanstvenici i praksa godinama dokazivali da je bezopasna i korisna, tek sad kad je Coca Cola odlučila koristit za napitke istina je došla na vidilo.
Za sad se stevija može kupit samo u biljnin apotekama, al neće to dugo jer u Americi je već dopuštena neograničena upotreba, brzo će u EU i kod nas, a dotad se valja sam pobrinit da nan ovaj dar prirode bude pri ruci.


Post je objavljen 26.03.2009. u 00:01 sati.