Francuska je zemlja slatkih stvari, a ja izdvajam svoju najdražu poslasticu.
Creme Brulee
za 4 osobe
priprema: 15 min
hlađenje: 1 h
kuhanje: 38 min
sastojci:
1 štapić vanilije
3 prstohvata cimeta
3 žumanjca
60 g šećera
40 cl vrhnja
5 cl mlijeka
100 g smeđeg šećera
priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Prerežite štapić vanilije cijelom dužinom. Sa jednom žličicom izgrebite sjemenke i neka padnu u zdjelu.
Dodajte cimet, žumanjke, šećer, vrhnje i mlijeko. Sve dobro smiksajte.
Smjesu zatim stavite u četiri porculanska kalupa i neka se peče u pećnici 30 min.
Neka se malo ohladi, a zatim stavite u frižider na jedno sat vremena.
Nakon toga pospite smeđim šećerom i stavite na 7-8 minuta ispod jako vrućih rešetki, da se karmelizira (mislim da će i let lampa dobro poslužiti)
Tako karmelizirano servirajte, toplo ili hladno. Po želji.
Probajte. I uživajte.
Post je objavljen 11.03.2009. u 15:33 sati.