Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kakao kruh s integralnim brašnom

Image and video hosting by TinyPic


450 g integralnog pšeničnog brašna
1 kockica svježeg kvasca ili 1 cijeli paketić i još 1/3 paketića Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
oko 150 ml mlijeka
2 jaja
malo vode
90 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
2 žlice kakaa
po prstohvat mljevenog đumbira, klinčića i cimeta


Ako koristite običan kvasac, na radnu površinu stavite brašno, u sredini napravite udubinu. U nju ulijte svježi kvasac koji ste razmutili u mlakom mlijeku. S malo okolnog brašna zgusnite tekućinu, površinu te «lokvice» također posipajte brašnom i pričekajte da kvasac nabuja.

Čim udvostruči obujam, s ostalim sastojcima i malo mlake vode zamijesite glatko, ne previše mekano tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite na toplom oko 30 min., da naraste.

Od tijesta oblikujte štrucu. Stavite ju na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže oko 30 min. (da kruh poprimi za trećinu veći obujam).

Dignuti kruh premažite vodom i nožem ga odozgo malo zarežite da dobijete mrežasti uzorak.

Kruh stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min.

Pečeni kruh ostavite da se hladi, a onda ga dok je još topao izvadite iz lima i omotajte kuhinjskom krpom pa ostavite da se potpuno ohladi.

Kruh poslužite uz maslac, med, marmeladu, kinderladu…


Ili možete nekom neslanom sirnom namazu (Mascarpone) dodati (vanilin) šećer pa napraviti senviče s tim namazam, svježim voćem...
Image and video hosting by TinyPic


U kruh se ne stavlja šećer pa meni nije ukusan ako se jede sam. Treba ga poslužiti uz spomenute (slatke) namaze. Ali možete dodati šećer u tijesto pa će biti sladak.



Ako koristite Dr Oetker Garant kvasac, u posudu za miksanje stavite brašno, Garant kvasac, hladno mlijeko i sve ostale sastojke osim vode. Miksajte svrdlastim lopaticama miksera oko 2 min. na najvećoj brzini – po potrebi dodajte hladnu vodu. Rukama premijesite tijesto da bude glatko, ali ne previše mekano.

Oblikujte štrucu i stavite ju na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ju da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi.

Nakon 15 min. kruh premažite vodom i nožem ga odozgo malo zarežite da dobijete mrežasti uzorak.

Kruh stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 50 min.

Pečeni kruh ostavite da se hladi, a onda ga dok je još topao izvadite iz lima i omotajte kuhinjskom krpom pa ostavite da se potpuno ohladi.


Image and video hosting by TinyPic



*Recept je iz časopisa Dobar tek, kolovoz – rujan, 2003.




Post je objavljen 23.02.2009. u 09:42 sati.