Ovaj recept temelji se na receptu za Pitu s (pori)lukom i sirom. Može se koristiti i neko drugo povrće.
Tijesto
500 g (integralnog) brašna
1 vrećica suhog kvasca ili1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
1 čajna žlica mljevenog kumina
1 čajna žlica mljevenog korijandera
1 čajna žlica soli
2 jaja
175 m mlijeka
70 g maslaca, rastopljenog, a zatim malo ohlađenog
Nadjev
200 g mahuna
(4 svježa čilija)
400 g tvrdog sira (Emmentalera…)
Preljev
350 ml kiselog vrhnja
3 jaja
3 žlice (integralnog) brašna
1 čajna žlica soli
papar, muškatni oraščić
+
2-3 žlice sjemenki kumina za posipanje
Tijesto
Ako koristite obični kvasac, prosijajte brašno i dodajte suhi kvasac, mljevene začine, sol, jaja, mlako mlijeko i maslac pa zamijesite tijesto (možete i pomoću svrdlastih lopatica miksera).
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se digne. Kad se tijesto digne premijesite ga i razvaljajte u namašteni lim od pećnice. Podignite rubove tijesta da preljev kasnije ne bi curio. Na tijesto složite mahune i sir. Prelijte preljevom, posipajte kuminom.
Lim s tijestom stavite u hladnu pećnicu i pecite oko 40 min. na 200 stupnjeva.
Ako koristite Garant kvasac, prosijajte brašno i dodajte Garant kvasac, mljevene začine, sol, jaja, hladno mlijeko i miksajte mikserom (svrdlastim nastavcima) 2 min. na najvećoj brzini.
Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašten lim od pećnice, oblikujte rub i odmah na tijesto stavite mahune, sir i preljev, posipajte kuminom pa ostavite da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi.
Lim s tijestom stavite u hladnu pećnicu i pecite oko 40 min. na 200 stupnjeva.
Kad radim s integralnim brašnom onda to stavljam u hladnu pećnicu, a kad koristim obično brašno, onda zagrijem pećnicu.
U originalnom receptu koristi se integralno brašno. Ali možete koristiti i obično brašno, onda je potrebno smanjiti količinu tekućine jer obično brašno «popije» manje tekućine nego integralno.
Kumin i korijandar ne morate staviti. Kumin volim pa ga stavljam, korijandar baš ne obožavam, ali u ovoj kombinaciji mi odgovara – nije u prvom planu.
Kumin stavljam cijeli, ali možete ga samljeti u mlincu za kavu (ili usitniti u mužaru). Korijandar i ja meljem u mlincu za kavu.
Za nadjev, mahune skuhajte (možete ih kuhati zajedno s češnjem češnjaka), ocijedite i ostavite da se ohlade. Možete ih malo prodinstati na rastopljenom maslacu zajedno s crvenim lukom, ali nije obavezno.
Čili ne morate staviti, ako ne volite pikantno. Ako ga upotrebljavate, prepolovite ga i odstranite koštice, pa ga sitno nasjeckajte.
Sir naribajte.
Za umak, u zdjelu za miksanje stavite kiselo vrhnje, jaja, brašno i začine pa kratko izmiksajte. Ako koristite obično brašno, stavite ga više ili upotrijebite samo 2 jaja. Integralno brašno «popije» više tekućine, pa bi varijanta s običnim brašnom mogla biti pregnjecava (ako se ne poveća količina brašna ili ne smanji količina «mokrih» sastojaka).
Pitu poslužite toplu.
Ali možete ju poslužiti i hladnu.
Post je objavljen 03.02.2009. u 10:25 sati.