Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slane krafne

Image and video hosting by TinyPic



Tko me poznaje zna da ne volim ni krafne, ni palačinke ni sve te "slastice" koje se prže u ulju. Nije problem u masnoći i kalorijama, jer slane popečke i razne slane pržene delicije obožavam. njami Ali te nekakve slatke-tjestaste-pržene stvari mi nisu ukusne.no
Znam da većina ljudi krafne radi više puta godišnje, neki ih rade svaki mjesec.
A onaj mjesec kad je Fašnik neki odmah početkom mjeseca počnu isprobavati razne nove recepte i taj mjesec krafne peku iz tjedna u tjedan, iz dana u dan.
Ja krafne doslovno radim jednom godišnje: na Fašnik. Ni dan ranije, ni dan kasnije. Taj dan "odgulim" to s pečenjem krafni i mirna sam do idućeg Fašnika. thumbup

I prošle godine sam to odgulila za Fašnik i nisam više pekla krafne. Ali negdje u kolovozu, ne znam više kako i zašto, na pamet mi je palo da napravim slane krafne. Ali budući da nije postojala teoretska šansa da to idem peći po onoj vrućini nono, odgodila sam to za hladnije dane.
I potpuno sam zaboravila na to.
Ali neki danas sam se sjetila toga i rezultat stoji pred vama. Radila sam po receptu po kojem radim obične krafne, izbacila sam iz njega, šećere, rum i limunovu koru, a povećala sam količinu soli.


Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se digne) ili 40 g običnog kvasca
4 žlice ulja
1 jaje
2 žumanjka
oko 150 ml mlijeka
sol


Nadjev
naribani sir
kečap
origano


Ako koristite Dr Oetker Garant kvasac, u posudu stavite brašno, kvasac, jaje, žumanjke, ulje, hladno mlijeko i oko 1 čajnu žlicu soli i miksajte na najvećoj brzini 2 min.

Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite krugove promjera 9-10 cm.
Image and video hosting by TinyPic

Uzmite 1 krug (manje pobrašnjena strana okrenuta je prema gore) i na njega stavite malo naribanog sira, kečapa i origana.
Image and video hosting by TinyPic


Uzmite drugi krug i manje pobrašnjenu stranu okrenite prema dolje i poklopite nadjev. Sa strane lagane utapkajte krugove prstima.
Uzmite malo manju čašu od prethodne i njome izrežite krafnu od spojenih krugova (dva kruga bi se trebala slijepiti sa strane da nadjev iz sredine ne izlazi van).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ostavite krafne da odstoje 15 min. na sobnoj temperaturi.


U posudi za prženje zagrijte ulje. Da biste znali da je ulje dovoljno vruće za prženje umočite u njega drvenu čačkalici, i ako oko nje u ulju nastaju sitni mjehurići, ulje je dovoljno vruće.

Prvo pržite krafne koje ste prve napravili.
Krafne stavljajte u vruće ulje gornjom stranom prema dolje i poklopite posudu (dok se krafne prže na toj strani posuda mora biti pokrivena).
Maknite poklopac, okrenite krafne i pržite ih nepokrivene.

Pečene krafne slažite na papirnati ubrus.

Krafne poslužite tople. Posipajte ih naribanim parmezanom.


Image and video hosting by TinyPic
Naravno, ovo je rastopljeni sir u vrućoj krafni. njami
Ali sredina krafne može isto tako izgledati, ako je krafna u sredini sirova; tj. ako izvana prebrzo dobije boju, a iznutra se ne ispeče. Zato je krafne potrebo peći na niskoj temperaturi da se peku polako.


Ako koristite obični kvasac, u jednu posudu stavite 1 jaje, žumanjke, ulje, 4 žlice toplog mlijeka, prstohvat šećera i oko 1 čajnu žlicu soli pa umutite mikserom.

Kvasac stavite u malo mlijeka da se zapjeni.

U zdjelu stavite brašno, umućenu smjesu od jaja i kvasac pa zamijesite tijesto. Mlijeko dodavajte po potrebi.

Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se digne.

Kad se tijesto digne, premijesite ga i razvaljajte.

Režite krugove, nadjenite ih i spojite kako je gore opisano.

Ostavite krafne da se dignu. Okrenite ih da se dignu i s druge strane.


U posudi za prženje zagrijte ulje i pecite krafne kao što je gore opisano.



Krafne iz pećnice


"Krafne" možete peći u pećnici. Po želji dignute krafne prije pečenja premažite umućenim jajetom i posipajte sazamom. Poredajte ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Slane "slastice"
Slane nešaumrole




Post je objavljen 20.01.2009. u 08:58 sati.