Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Žele novogradnju, a kupe stari stan

Piše: Sandra Bolanča
Foto: Nenad Dugi/CROPIX


Sta­ra uzre­či­ca “il’ je lud, il’ ku­ću gra­di” vje­ro­ja­tno naj­bo­lje ilu­stri­ra mu­ko­tr­pnu i po živ­ce po­gu­bnu pro­ce­du­ru tra­že­nja kro­va nad gla­vom. Po­zna­to je da je ku­pnja pro­sje­čnog sta­na od 40 do 50 če­tvor­nih me­ta­ra u pri­stoj­noj za­gre­ba­čkoj če­tvr­ti mi­si­ja teška oko 100.000 eu­ra, ko­ja se u pra­vi­lu odu­lji i do go­di­nu da­na.

Cen­tar Ne­kre­tni­na ne­da­vno je pro­veo istra­ži­va­nje o pra­vim že­lja­ma, oče­ki­va­nji­ma i po­tre­ba­ma ku­pa­ca ne­kre­tni­na, a ve­ći­na njih ka­že da su kre­nu­li u po­tra­gu za ne­kre­tni­nom s na­mje­rom da ri­ješe svo­je stam­be­no pi­ta­nje, ne da je iznaj­me ili upo­tri­je­be kao po­slo­vni pro­stor.

Novogradnja prvi izbor

Tra­že­ći krov nad gla­vom, po­ka­zu­je istra­ži­va­nje, ve­ći­na lju­di pr­vo po­se­že za no­vo­gra­dnjom, me­đu­tim, zna­ča­jan broj njih ipak uspješno ku­pi sta­ro­gra­dnju. Pri to­me se više od 75 po­sto ku­pa­ca ne ko­ri­sti uslu­ga­ma agen­ci­ja za ne­kre­tni­ne, ne­go sa­mi tra­že stan. Ve­ći­na ih za­po­čne tra­ži­ti stan pu­tem agen­ci­je, ali po­tra­gu i ku­pnju na kra­ju oba­ve sa­mi.

Je­dna od njih je i Iva­na Bo­lan­ča. Se­dam je go­di­na upla­ći­va­la stam­be­nu šte­di­o­ni­cu, uz pre­du­jam od 20.000 eu­ra. Na te­me­lju tog ugo­vo­ra, šte­di­o­ni­ca joj je odo­bri­la kre­dit od 60.000 eu­ra na 15 go­di­na. Od tog je izno­sa Iva­na ušte­dje­la go­to­vo 18.000 eu­ra. Pri­je dvi­je go­di­ne odlu­či­la je ku­pi­ti stan na za­gre­ba­čkim Ra­vni­ca­ma. Sta­ri ili no­vi stan pr­va je i naj­te­ža dvoj­ba ku­pca, a nje­zi­no rješenje odre­đu­je bu­du­ći na­čin ži­vo­ta. Pr­va je Iva­ni­na opci­ja bi­la no­vo­gra­dnja od ko­je je ubr­zo odu­sta­la jer je ci­je­na kva­dra­ta bi­la 2300 eu­ra.

Po­če­la je tra­ži­ti sta­ro­gra­dnju, me­đu­tim, ubr­zo se pre­do­mi­sli­la jer su vla­sni­ci tra­ži­li 2200 eu­ra za kva­drat sta­na u zgra­di sta­roj više od 30 go­di­na, ko­ji je uz to tre­ba­lo pre­u­re­di­ti. Za­tim se obra­ti­la agen­ci­ji za ne­kre­tni­ne ko­ja je stan u go­di­nu da­na sta­roj zgra­di nu­di­la po ci­je­ni od 2500 eu­ra za kva­drat uz ne­i­zbje­žnu pro­vi­zi­ju. Zbog si­tu­a­ci­je na tr­žištu Iva­na se vra­ti­la ide­ji no­vo­gra­dnje. Uspje­la je pro­na­ći stan od 36 kva­dra­ta po ci­je­ni od 2200 eu­ra za­to što je okre­nut pre­ma ce­sti.

Kvaliteta i razmještaj

- Kva­li­te­ta zgra­de i raz­mještaj pro­sto­ri­ja u sta­nu pre­su­dni su. Pro­je­ktant je u 36 kva­dra­ta vr­hun­ski smje­stio spa­va­ću so­bu, dne­vnu so­bu, ku­hi­nju, ku­pa­o­ni­cu, ho­dnik i lo­đu. Mu­ko­tr­pna pro­ce­du­ra tra­že­nja sta­na na kra­ju mi se ispla­ti­la - re­kla je Iva­na i do­da­la da će stan pre­ma ane­ksu ugo­vo­ra pla­ti­ti oko 2000 eu­ra ma­nje jer use­lje­nje ka­sni već go­di­nu da­na. Na­i­me, na tom je di­je­lu ze­mljišta na Ra­vni­ca­ma in­ve­sti­tor imao pro­ble­ma jer je pri­li­kom ko­pa­nja te­me­lja naišao na ne­ko­li­ko bom­bi iz Dru­gog svjet­skog ra­ta ko­je ni­su ek­splo­di­ra­le. Sli­je­di­la je eva­ku­a­ci­ja su­sje­dnih zgra­da i čišće­nje te­re­na.

- Ne mo­žeš vje­ro­va­ti na što sve čo­vjek na­i­đe tra­že­ći pro­stor za ži­vot. Ne­ki se ža­le da opis ‘rabljenog’ sta­na u ogla­su če­sto ne odgo­va­ra stvar­nom sta­nju. Dru­gi se ža­le da su uze­li no­vo­gra­dnju za ko­ju se na­kon pr­vih kišnih ka­pi ispo­sta­vi­lo da pro­kišnja­va. A me­ni su se do­go­di­le bom­be zbog ko­jih ka­sni gra­dnja zgra­de - ka­že Iva­na.

Nema brige oko adaptacije

U?pra­vi­lu je mla­dim, za­po­sle­nim lju­di­ma dra­ži no­vi stan jer se ne mo­ra­ju bri­nu­ti o pre­u­re­đe­nju. Bu­du­ći da su ci­je­le da­ne na po­slu, ne bi ni ima­li vre­me­na pre­go­va­ra­ti s maj­sto­ri­ma i nad­gle­da­ti ra­do­ve.

Obi­te­lji­ma s ma­lom dje­com va­žna je do­bra in­fra­stru­ktu­ra, vr­tić, ško­la, tr­go­vi­ne, lje­kar­ne, par­ko­vi i do­bra pro­me­tna po­ve­za­nost. Lju­di­ma s ku­ćnim lju­bim­ci­ma va­žne su ze­le­ne površine.

Izvor: Jutarnji.hr

Poveznice i slično
Nekretnine Hrvatska Oglasi
Stanovi Hrvatska Oglasi


Post je objavljen 04.11.2008. u 11:29 sati.