Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Podrška Vladi

Novi ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, Ivan Šimonović i Tomislav Karamarko iznijeli su danas pred Saborom plan svoga budućeg djelovanja. U opisu zatečenog stanja bili su više nego jasni i zapravo su potvrdili ono što SDP već dugo vremena javno govori.

Vlada i premijer Sanader zatražili su potporu svih stranaka u borbi protiv organiziranog kriminala. Tu smo mu potporu dali i dajemo, ali upozoravamo da je cijena za tu potporu – odgovornost i to odgovornost na svim razinama vlasti.

Parlamentarna odgovornost očituje se ne samo u donošenju zakona, nego i u ustavnom položaju parlamenta i njegovoj obavezi da kontrolira rad izvršne vlasti. Tu razinu svoje odgovornosti SDP je pokazivao neprestanim upozoravanjima da je Hrvatska postala nesigurna zemlja, da sada već bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević nije bio dorastao zadaći koja je pred njega postavljena i da odgovornost za to snosi predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Klub HDZ-a u Saboru nije prepoznao tu vrstu svoje odgovornosti, pa su našu raspravu redovito razvodnjavali beskrajnim i zamornim ispravcima navoda, a pokazalo se, nažalost, kako su naši navodi bili točni: sigurnosti u Hrvatskoj nema, Rončevića je trebalo smijeniti ranije zbog potpune nesposobnosti, a Sanader je, braneći ga, pokazao da je odgovornost premijera zamijenio odgovornošću predsjednika HDZ-a.

Dali smo i dajemo potporu Vladi u borbi s organiziranim kriminalom, ali upozoravamo da je ta borba neodvojiva od borbe s korupcijom i to onom najgorom i najopasnijom, korupcijom koja zahvaća same vrhove vlasti. Nećemo se zadovoljiti time da se hapse i osuđuju studenti koji su kupili ispit, a da se ništa ne dogodi tom istom Rončeviću koji je neposrednom pogodbom kupio kamione za MORH i platio ih 15 milijuna kuna više od najnepovoljnije ponude koja je prikupljena u javnom natječaju što ga je taj isti Rončević poništio. Tražimo dakle da ne bude nedodirljivih, da se ispita odgovornost ministra Vukelića za Brodosplit i trojice drugih ministara uključenih u korupcijsku aferu Fonda za privatizaciju. Akcija Maestro pohvatala je pomoćnike, a ministrima, koji su donosili i potpisivali korupcijske privtizacije, nije se dogodilo ništa.

Dali smo i dajemo potporu Vladi u borbi s organiziranim kriminalom, pozdravljamo nove ministre i novog ravnatelja policije, ozbiljno smo shvatili njegovu konstataciju da je polovica načelnika policijskih uprava nesposobno i da su na svoje dužnosti imenovani zbog svojih političkih veza, ali upozoravamo da se to ne događa samo u policiji, nego u svim strukturama državnog aparata. Očekujemo dakle po predsjednika Vlade da odgovornost predsjednika stranke zamijeni odgovornošću premijera i da kriterij podobnosti i stranačke pripadnosti zamijeni kriterijem kvalitete i sposobnosti.

Ukratko, dali smo i dajemo potporu Vladi u borbi s organiziranim kriminalom, ali naglašavamo, to je potpora za rad, a ne za nerad, to je potpora za otkrivanje, a ne za prikrivanje, to je podrška za odgovornost, a ne alibi za neodgovornost.

Vrlo brzo ćemo vidjeti kako će tu našu podršku iskoristiti.


Post je objavljen 29.10.2008. u 17:40 sati.