Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Torta od jabuka s medenim trokutićima

Image and video hosting by TinyPic


Biskvit
125 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 čajna žlica naribane limunove kore (svježe ili sušene)
2 jaja
200 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
oko 4 žlice mlijeka

Medeni trokuti
80 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
100 g šećera
150 g badema narezanih na listiće, ili cijele polovice oraha, ili lješnjaci
50 g meda
120 g maslaca

Kompot
850 g jabuka
3 žlice soka od limuna
3-4 žlice šećera
300 ml soka od jabuke (iz tetrapaka)
1 prašak za puding od vanilije

Krema
420 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
2 kremfixa


Za biskvit, izmiksajte mekani maslac sa šećerom i limunovom korom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Pomiješajte brašno s praškom, pa ga naizmjence s mlijekom umiješajte u smjesu od jaja.
Stavite smjesu u namašteni i pobrašnjeni lim promjera 24-26 cm.
Pecite 20ak min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Biskvit ostavite da se ohladi.

Za medene trokute, u lonac stavite neizmiksani biljni šlag (ili slatko vrhnje), šećer, med i maslac. Miješajte da se svi sastojci rastope, kuhajte 12-15 min na laganoj vatri, povremeno promiješajte. Dodajte listiće badema ili polovice oraha, promiješajte i maknite sa štednjaka.
Kalup u kojem ste pekli biskvit obložite papirom za pečenje pa u njega ulijte ovu smjesu da bude u jednakom sloju. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 12-15 min.
Izvadite karameliziranu smjesu iz pećnice i ostavite ju da se hladi 20ak min. Izvadite ju iz kalupa i nazubljenim nožem narežite na 16 jednakih trokuta/šnita kao da režete tortu (smjesa je pomalo ljepljiva, masna i razvlači se, ali može se rezati).

Image and video hosting by TinyPic

Narezane šnite ostavite da se potpuno ohlade i stvrdnu (budući da ćete prilikom rezanja poderati papir na kojem se smjesa nalazi, narezane trokute možete pažljivo odlijepiti s papira i premjestiti ih na lim obložen papirom za pečenje).
Prije rezanja smjesa se mora malo ohladiti i stvrdnuti, ali nemojte ju ostaviti da se potpuno stvrdne, jer će biti sasvim tvrda i neće se moći rezati.
U originalnom receptu upotrebljavaju se listići badema, jednom sam radila i tu verziju, ali ova je, malo za promjenu, rađena s cijelim polovicama oraha.


Za kompot, ogulite jabuke, prepolovite ih i očistite im sredinu, svaku polovicu narežite na otprilike 8 kriški.
U lonac stavite 250 ml soka od jabuke i limunov sok, brzo dodajte narezane jabuke da ne pocrne. Dodajte šećer (količina šećera ovisi o kiselosti jabuka) i promiješajte. Kuhajte na srednjoj vatri 3-5 min da jabuke omekšaju.
U 50 ml soka razmutite puding pa ga dodajte jabukama. Kad zakuha, kuhajte 1 min pa maknite s vatre i ostavite da se hladi 15ak min.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i u njega stavite biskvit. Biskvit nakapajte s malo soka od jabuka i na njega ravnomjerno rasporedite topli kompot od jabuka. Stavite u hladnjak na otprilike 1 sat da se smjesa stvrdne.

Za kremu, izmiksajte šlag uz dodatak vanilin šećera i kremfixa.

Po stvrdnutom kompotu premažite 3/4 kreme, odozgo zagladite. Od ostatka kreme slastičarskom špricom na torti napravite 16 puslica.
Stavite tortu u hladnjak na 90ak min.

Medene šnite odlijepite s papira za pečenje i ukoso ih posložite na puslice šlaga.

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Po želji, u izmiksani šlag možete umjesto kremfixa dodati želatinu.


*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, br. 9, 17. 8. 2006.



Kolači i slastice koji se mogu pripremati s jabukama...
Firentinski voćni kolač
Gibanica s jabukama
Kolač od jogurta i voća
Kolač od sira, maka i jabuka
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od maka i višanja
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Musaka od jabuka
Muffini od jabuka
Pužići s jabukama




Post je objavljen 13.10.2008. u 09:19 sati.