Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 27 ) - Svečana sjednica Hrvatskog sabora

U sjeni najnovijih tragičnih događaja održana je svečana sjednica Hrvatskog sabora povodom 8. X , Dana nezavisnosti

Pod dojmom brutalnih ubojstava na ulicama naših gradova, održana je svečana sjednica Hrvatskog sabora na Markovom trgu u Zagrebu. Svečanom sjednicom, sabor se podsjetio na jedan od najvećih datuma naše povijesti, na datum kada je prije 17 godina suočena sa brutalnom agresijom Republika Hrvatska proglasila svoju samostalnost, te odlukom tad Hrvatskog državnog sabora prekinula sve državno-pravne sveze sa bivšom Jugoslavijom. Jednoglasna odluka u podrumu Inine zgrade definitivno i zauvijek je promijenila sudbinu Hrvatske te omogućila našoj zemlji da kreira vlastiti put ka svojoj slobodi i nezavisnosti kao međunarodno priznati subjekt, što se i dogodilo nekoliko mjeseci kasnije 15. siječnja 1992. godine priznanjem Hrvatske suverenosti od strane zemalja tadašnje Europske zajednice.

Photobucket


U današnjom govoru u saboru predsjednik sabora Luka Bebić podsjetio se svih zaslužnih za slobodu ove zemlje i kao i prvog Hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Svečanoj sjednici ( počela oko 11 sati, te je sve završilo uz kratki domjenak pola sata kasnije ) sabora nazočan je kompletan državni vrh izuzev predsjednika republike Stipe Mesića.


Tko je sve bio nazočan ovoj sjednici najbolje vam govore fotografije, zaista je ovo bio jedan od najtužnijih proslava Dana nezavisnosti, proslava u sjeni tragičnih zbivanja, tako da nema prevelikih razloga za slavlje unatoč tome što uistinu danas Hrvatska obilježava jedan od najvećih datuma u svojoj povijesti.


Svečanoj sjednici nazočan je bio ministar Primorac

Photobucket

Ministar obrane Branko Vukelić

Photobucket

Budući ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

Photobucket

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić

Photobucket

Predstavnici religijskih zajednica u Hrvatskoj

Photobucket

Photobucket

Veleposlanici stranih država u Republici Hrvatskoj

Photobucket

Photobucket

Te mnogi drugi...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Atentat na predsjednika


Prije točno sedamnaest godina strašna eksplozija potresla je gornji grad, zrakoplovi zloglasne Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, mjesto gdje tada bilo sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Ovaj nesvakidašnji, rijetko zabilježen primjer političkog terorizma odjeknuo je ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskoj javnosti, svijet je napokon imao prilike uvjeriti se sa kakvim zločincima Hrvatska ima posla. Za vrijeme atentata predsjednik Tuđman nalazio se sa svojim suradnicima u radnoj sobi, te za dlaku izbjegao smrt, ne treba dvojiti o motivima za ovakav monstruozan čin čelništva Jugoslavenske soldateske, naime Hrvatsku je trebalo obezglaviti, trebalo ju demoralizirati, svoj cilj su pronašli na pravom mjestu, nesumnjivi autoritet koji je Tuđman imao tada u narodu značio je agresoru idealnu metu. Odlučili su se jednim udarcem riješiti čelnih ljudi jedne mlade, ratom opustošene države, koja je u to vrijeme krvarila na svoj svojoj duljini fronte, od Vukovara do Dubrovnika. Međutim prevarili su se, tim povodom u potpuno srušenoj radnoj sobi, za dnevnik HTV-a predsjednik je dao jednu od svojih najpoznatijih izjava:


" Barbari su me se htjeli riješiti , očito su imali razloga, napadom na Banske dvore počinili su kulturan zloćin, napadom na predsjednika države učinili su i politički zločin, koji će pamtiti javnost, ali i pokoljenja. Htjeli su obezglaviti Hrvatsku, ali nisu uspjeli, sve da su barbari i uspjeli Hrvatska bi živjela i bez mene, kao što će živjeti sa mnom, obranit ćemo i obnoviti Hrvatsku. "


Budući da zahvaljujući roditeljima imamo većinu ratnih snimaka iz ranih devedesetih pa i tu o kojoj ovdje pričamo, ne možemo se oteti dojmu kako je Hrvatska prošla jedan pakao, svladala jednu aždaju imperijalne politike te joj slomila zube u Oluji ponosnoj, Oluji pobjedonosnoj, četiri godine kasnije. Upravo zato ovo je jedan od najblistavijih dana Hrvatske povijesti, zahvaljujući našim braniteljima, zahvaljujući utemeljitelju moderne Hrvatske države imamo slobodnu, nezavisnu državu, na nama je da je sačuvamo i obranimo od mafije naravno.


Post je objavljen 08.10.2008. u 00:59 sati.