Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

JUKE CVATU

Svi znaju da u lipnju lipe cvatu, pa i pjesmom opjevane.
Znate li da u lipnju cvatu i juke, neopjevane?
Znate li da juke cvatu i u rujnu, i listopadu?
Da li znate što je to juka?
Pretpostavljam da znate, ali možda ima nekih stvari o jukama koje možda niste znali? Sigurna sam da ima.
Naprimjer, ja cijeli svoj život gledam juke s prozora moje spavače sobe,
a tek danas saznajem neke vrijedne podatke o njima o kojima pojma nisam imala.
U djetinjstvu i mladosti, čim bi u lipnju širom otvorila grilje od naše dječje sobe, pozdravila bi prvo crvene trešnjice koje mi se smiješe sa grane, a preko njih bacila bi pogled na bijele slapove jukina cvata u našem cvjetnjaku.

Image and video hosting by TinyPic

I danas, kad podignem roletne sa balkonskih vrata naše spavače sobe, ugledam opet tu prekrasnu piramidu zvonastih cvjetova, kako se ponosno uzdiže u susjedovom vrtu i svojom ljepotom prkosi sivom betonu. Dok gutam prašinu građevinskih radova na hotelu Marjan, odmorim oči i dušu na jukinom cvatu.

Image and video hosting by TinyPic

Pa vozeći se glavnim gradskim prometnicama, među splitskim neboderima i šarenilom reklama, opet ugledam njih:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pa kad sve to ostavim i odem na Vis, sjednem ispred kuće i odmaram pogled na njima. Razmišljajući što posaditi na Visu, prva ideja bila mi je juka. Bodljavih sabljastih listova, neprivlačna skoro cijele godine, ali u lipnju...ili u rujnu....kad procvate....klanjam joj se kao što su joj se i Indijanci klanjali stoljećima prije mene.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Juka ili Yucca, endemski raste u SAD, Meksiku, te na Karipskim otocima.
Podsjeća na palmu, ali nije palma. Jedino zajedničko s palmama je to što se i jukama podrezuju donji listovi i tako raste drvenasta stabljika biljke. Ta stabljika ponekad poprima neobične vijugave oblike pa se slobodno može reći da rastući stvara unikatnu vrtnu skulpturu.
Pripada porodici Liliaceae - ljiljana, a neki je svrstavaju i u porodicu Agavaceae. Mislim da može biti i tamo i amo. Jer cvijet joj je tipični ljiljan, a listovi podsjećaju na agavine listove po svojim šiljcima.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Postoji više vrsta juka, a ova koju vam prikazujem na slikama pripada vrsti
Yucca filamentosa
U engleskom jeziku naziva se Adam's Needle - Adamova igla.

Jadan li je ovaj pužić ako ga dohvati jedna od Adamovih iglica:
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Indijanci juku smatraju najljepšom pustinjskom biljkom i već stoljećima je štuju. Zbog njene velike iscjeliteljske moći nazivaju je "drvom života".
Indijanci su stabljiku i gomolje juke sušili, mljeli u brašno i pekli kolače.
Dok je Mornar moj navigava po Venezueli prošle godine, vidija je kako se prodaju gomolji juke na pijaci i od domorodaca saznao da je to njihov važni prehrambeni artikal. A mi se mislimo šta ćemo sa onim pustim gomoljima šta nam izviru iz zemlje podno stabljike juke.

Image and video hosting by TinyPic

Osim za prehranu, Indijanci su cijedili sok iz jukinog korijena i pripravljali sapun za tijelo. Koristili su je u ljekovite svrhe, za poboljšanje zgrušavanja krvi kod ranjavanja, za reumatske i kožne bolesti, liječenje čireva, bubuljica, za upale, te kao sredstvo za jačanje i poboljšanje imuniteta.
Njeno najbitnije djelovanje je detoksikacija organizma. Njeni pripravci su posebno djelotvorni kod crijevnih bolesti, naročito kod problema s debelim crijevom.
O ljekovitosti juke i pripravcima koji se danas proizvode i u farmaceutskoj industriji možete saznati još više na ovoj stranici

Image and video hosting by TinyPic

"Ova biljka izuzetnih ljekovitih svojstava poboljšava duhovno-tjelesnu ravnotežu, osigurava bolje opće stanje organizma, s obzirom da pojačava imunitet od raznih infekcija i bolesti.
Nakon tretmana jukom od nekoliko tjedana, organizam se jednostavno preporodi i pomladi."


Imam eliksir života u vrtu, i svugdje gdje se krećem, a pojma nisam imala o tome. U potrazi za šturim podacima na internetu o biljci koju volim cijeli svoj život, pronalazim ljekovito blago. Pronalazim lijek i za neke svoje tegobe, a možda i nekome od vas dobro dođe.
Ako ništa drugo, liječi dušu sam pogled na nježna zvonca Yucce filamentose

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

U našem sušnom otočkom vrtu, juka odolijeva svim vremenskim prilikama,
Ostavljamo je da se sama snalazi, a ona šuruje sa suncem, sa sušnom zemljom, sakupi jesensku i zimsku vlagu i obdari nas prekrasnim cvjetovima, bilo na proljeće, ili na jesen.
Sadeći ih prije 7 godina nisam bila svjesna njihovog značaja, njihove ljekovitosti, tada je moja jedina emocija bila ljubav, te želja da juke opet cvatu pod mojim prozorom.


Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 07.10.2008. u 17:54 sati.