Biskvit
3 jaja
90 g šećera
90 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
pola čajne žlice naribane limunove kore ili Zitrobacaka (sušena limunova kora, proizvođač Schwartau)
+
4 žlice pekmeza od marelice
2 žlice ruma ili nekog slatkog likera, može i npr. votka s okusom breskve
Krema
1 kg dinje
50 ml meda
250 ml kiselog vrhnja sobne temperature
125 ml prošeka
200 ml biljnog šlaga
1 paketić bijele želatine
Preljev
350 ml prošeka i 2 žlice cedevite od naranče (ili 350 ml voćnog soka iz tetrapaka)
1 paketić bijele želatine
Za biskvit, pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte naribanu limunovu koru.
Pomiješajte brašno i prašak pa ga kroz gusto cjedilo prosijajte u smjesu od jaja i lagano umiješajte.
Lim (34 cm x 22 cm) namastite i pobrašnite, pa ulijte smjesu.
Pecite 15ak min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi u limu.
U lonac stavite pekmez i liker pa miješajte da se povežu i da smjesa zakuha. Čim smjesa zakuha, maknite s vatre i odmah pomoću kista tanko premažite po ohlađenom biskvitu.
Stavite u hladnjak na 30ak min da se pekmez stvrdne.
Za kremu, želatinu prelijte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
U lonac stavite 125 ml prošeka i med pa zagrijte da se med rastopi. Maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu, promiješajte da se želatina rastopi.
Izmiksajte šlag i dodajte ga tekućinu i dobro izmiksajte.
Kad se smjesa od prošeka počne stvrdnjavati dodajte kiselo vrhnje i izmiksajte.
Dobivenu kremu premažite po stvrdnutom pekmezu.
Stavite kolač u hladnjak na 3-4 sata.
Dinju prepolovite i žlicom izvadite sjemenke.
Pomoću žlice za oblikovanje od dinje napravite kuglice.
Izvadite kolač sa stvrdnutom kremom iz hladnjaka i po kremi dekorativno rasporedite kuglice, lagano ih utisnite u kremu.
Za preljev, želatinu prelijte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Možete upotrijebiti prošek i u njemu rastopiti cedevitu. Ili možete upotrijebiti voćni sok od limuna, ananasa…
U lonac stavite prošek s cedevitom ili sok i zagrijte tekućinu.
U tekućini rastopite nabubrenu želatinu, ostavite da se hladi par minuta. Žlicom prelijte preljev po kuglicama od dinje.
Kolač stavite u hladnjak na 2-3 sata.
*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 16. 6. 2006.
Slični recepti
Cvjetna torta s lubenicom
Dašak egzotike
Kocke s lubenicom
Marshmallow torta s lubenicom
Post je objavljen 26.08.2008. u 11:07 sati.