Tijesto
300 g brašna
200 g hladnog margarina
prstohvat soli
1 jaje
2-3 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
1, 5 kg blitve (možete uzeti i špinat i kombinirati ga s npr. kiselicom)
2 žlice brašna
200 ml mlijeka
150 ml kiselog vrhnja
60 g margarina
100 g naribanog tvrdog sira
2 jaja
3 češnja češnjaka
sol, papar
muškatni oraščić
2 žlice krušnih mrvica
Od brašna, na listiće narezanog margarina, soli i jajeta zamijesite tijesto, uz dodatak kiselog vrhnja.
Omotajte tijesto aluminijskom folijom i stavite u hladnjak na 30ak min.
Blitvi trokutasto odrezati središnji bijeli dio i stabljiku.
Zeleni di blitve operite i blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 2 min. Ocijedite i prelijte hladnom vodom. Rukom dobro iscijedite što je moguće više vode, nasjeckajte na sitno.
Bijeli dio blitve operite i nasjeckajte na rezance/kockice.
Ako su stabljike široke, možete ih prerezati na pola po dužini, pa ih onda rezati na rezance/kockice.
U loncu zagrijte vodu, kad zakuha posolite ju i dodajte narezani bijeli dio. Kuhajte 10-15 min da omekša. Kad je skuhano ocijedite, prelijte hladnom vodom i ostavite u cjedilu da se ocijedi.
U loncu zagrijte 20 g margarina, dodajte ocijeđene stabljike blitve i kratko popržite. Dodajte nasjeckani zeleni dio blitve i popržite da tekućina ispari.
Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
U drugom loncu zagrijte 40 g margarina, dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte mlijeko pomiješano s kiselim vrhnjem i miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha kuhajte oko 1 min da se lagano zgusne. Maknite s vatre i umiješajte naribani sir, sol papar i muškatni oraščić. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
Kad se malo ohladi, dodajte 2 žumanjka. Zatim dodajte malo ohlađenu poprženu blitvu i dobro promiješajte. Dodajte sitno nasjeckani češnjak. Po potrebi začinite i ostavite smjesu da se ohladi.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U ohlađenu smjesu od blitve lagano umiješajte snijeg.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Stavite ga u namašteni kalup (promjera 24 cm) i podignite rubove visine 8-9 cm.
Tijesto nabockajte vilicom i posipajte krušnim mrvicama. Na njih rasporedite ohlađeni nadjev, odozgo zagladite.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 80 minuta.
Pitu ostavite da se hladi u kalupu, najbolje preko noći.
*Recept je iz časopisa Mila.
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Post je objavljen 12.08.2008. u 10:02 sati.