Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Povratak na izvore - 39. dan

Image and video hosting by TinyPic

Proširimo vidike

Nula dies sine linea - nijedan dan bez poteza, pa tako i ja svaki dan nastavljam sa čitanjem svetopisamskih a i drugih tekstova vezanih uz sv. Pavla.

Ni o jednom drugom apostolu nema u sv. Pismu toliko tekstova koliko o sv. Pavlu, računajući tu i njegove poslanice, koje se skoro svake nedjelje čitaju na misi. Prema tome, sv. Pavao trebao bi nam biti jako poznat.

Ali, da li ga stvarno poznajemo?
Mislim da ga nedovoljno i slabo poznajemo, a to se vidi i iz toga, da mu se gotovo nikad ne utječemo za pomoć. Da li ste se ikada molili sv. Pavlu? Ne poznajemo ga, pa ne znamo ni što bismo od njega mogli tražiti. On ne uživa u narodu gotovo nikakvo čašćenje, a pogotovo ne neko značajnije kao npr. sv. Antun, sv. Mala Terezija itd.

U ovoj godini to bi se moglo i trebalo promijeniti na razini cijele Crkve, ali i na osobnoj razini svakog pojedinca. Što se mene tiče, ja taj poticaj, da se cijelu godinu bavim sv. Pavlom, držim kao nešto najznačajnije, što mi se dogodilo u duhovnom životu u zadnjih puno godina. To bi mogao biti povratak na izvor. Čemu tražiti okolo razne spise i tekstove, kad ovdje imamo učitelja koji je učio od Učitelja i sam kaže, da ovo što propovijeda nije ni primio ni naučio od čovjeka, već da mu je to objavio sam Isus Krist (Gal 1,11).

Ako je Pavlovo naučavanje i duhovnost u centru kršćanstva i na samom izvoru, a Crkva tako uči, zašto to sve ostaje nekako bez odjeka i bez odgovora? Kaže moj dragi suprug, a s njim se tu potpuno slažem, da se mnogi kršćani danas ni ne žele vratiti na izvor, nego baš obrnuto: žele i ono izvorno drugačije protumačiti, tako da bi s novim tumačenjem mogli opravdati svoj sadašnji život. Najbolji je primjer izvjesna američka katolička (?) homoseksualna udruga, koja zahtijeva novo preispitivanje i tumačenje biblijskih tekstova o homoseksualnosti u duhu današnjeg vremena. Ukratko, traže tumačenje koje bi bilo usklađeno sa njihovim ponašanjem!

Ima puno sličnih pokušaja mijenjanja biblijske poruke. Kamo bi nas to sve dovelo? Vjerojatno pred vrata paklena!

Post je objavljen 06.08.2008. u 23:59 sati.