Nadjev
1 kg blitve
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 rajčice
sol, papar
+
1 pakovanje tijesta za lazanje
Umak
1 l mlijeka
5 žlica brašna
4 žlice margarina
sol, papar
muškatni oraščić
Trokutasto odrežite središnji bijeli dio blitve i stabljiku.
Bijeli dio operite i narežite na kockice.
Za nadjev, obje vrste luka očistite i nasjeckajte.
(Rajčice, po želji zarežite u križ, prelijte ih vrućom vodom i ogulite.)
Rajčice narežite na kriške.
U loncu zagrijte maslac pa dodajte obje vrste luka i kockice blitve.
Pržite par minuta i dodajte narezanu rajčicu. Pržite da blitva omekša. Začinite po ukusu.
Za umak, zeleni dio blitve operite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2-3 min. Odmah isperite hladnom vodom i dobro rukama iscijedite tekućinu. Ocijeđenu blitvu nasjeckajte.
U loncu zagrijte margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mlijeko i kratko prokuhajte miješajući pjenjačom. Maknite s vatre i umiješajte narezani zeleni dio blitve pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Lim za pečenje namastite, po dnu razmažite malo umaka s blitvom. Na umak složite listove lazanja i ponovno ih premažite umakom, a po njemu rasporedite nadjev s rajčicama, poklopite listovima lazanja, premažite ih umakom, na njega rasporedite nadjev i ponovno poklopite listovima lazanja. Redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite umakom.
Zapecite u pećnici.
Recepti s cijelom blitvom
Rižoto s blitvom
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Post je objavljen 21.07.2008. u 09:19 sati.