Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Fashion Guru, Čavajda, goveđi šniceli, homoseksualci, Vili Matula, whatever

Dosta je bilo teških tema, evo me i Cranberrie upozorila, prebacujem se na događanja na našoj estradi. Sve to prije nego, konačno, napišem post koji dugujem o lovely Žumberku, hodanju po Sleeemeenuuu i odlasku na Učka-Ćićarija planinski masiv.

FashionGurua svi znamo, ne? To je lik koji prati modna događanja u nas i daje drske komentare kako se likovi s naše estrade oblače. Uglavnom je uvijek ozbiljan i ciničan, (polu)bezobrazan i, sviđao vam se i li ne, drukčiji je od drugih tv-persona. Međutoa, sad je poprilično opao u mojim očima, jer je po prvi put počeo pokazivati emocije. O ne. FešnGuru, ne želim te vidjeti sretnog, ne želim te vidjeti nasmijanog, ne želim te vidjeti nabrijanog, euforičnog, ne! Želim te vidjeti hladnog, polubezobraznog, ciničnog, drskog, makar to bilo i na naš balkanski način!

Pokrenuo je neku svoju modnu liniju za muškarce, to znate, ne? Prodaje od košulja, sakoa preko aksesoara pa sve do muških cipela... Cerekao se dotični na otvaranju, lud od sreće, meni ono, kak' to već ide, neugodno gledati... Rekao par bedastih stvari, onak' kad od sreće ne znaš šta bi rekao pa lupaš... Ali nije on izrekao najveću bedastoću to večer, već izvjesni Saša Joka koji je predstavljen kao poznati modni urednik. O kolekciji je rekao dvije-tri rečenice kao da je pronašao lijek za AIDS, najbrži način ulaska RH u EU i rješenje za rušenje vojne hunte u Burmi.

Evo izjave (oko 30-te minute Dnevnika) Photobucket

"Konačno, da se netko odlučio puniti te rupe na muškoj odjevnoj sceni u Hrvata."


Photobucket



Nakon ove izjave, druga po redu izjava tjedna, a vjerojatno i dužeg vremenskog perioda, samo to ne želim priznati da izjavi ne bih davala veću vrijednost nego što je ona zaslužuje, izjava je glumca Mislava Čavajdajdaje. Ček da vidim kak' se, ustvari, piše... Mislav Čavajda! Dakle, za one koji ne znaju, predstava Bakhe dobila je silnu reklamu zbog zabrane intendanta splitskog kazališta Štrljića da se ista odigra u Splitu. Ovaj ju je zabranio ne zbog neukusne scene sirovog mesa u igri, već zbog toga što je u predstavi Sanaderov govor ne-damo-naše-generale sadržaja (2001.). Valjda su nas htjeli prosvjetlili, jer smo svi glupi da ne kužimo što je Sanader rekao, a što je kasnije učinio s tim istim generalima. Ono, nismo povezali. Pa će nam sad glumci sedam godina poslije sve objasniti. Wow, već vidim naslove u novinama idući tjedan "Glumci srušili Sanaderovu Vladu". Ili "Sanader raskrinkan". Ili, pazi ovu, "Vili Matula: Kako smo Hrvatsku uveli u EU". Knjiga koja ruši sve rekorde čitanosti "Vili Matula: Od Cvjetnog do Markova trga".

Prekoma (c by Modni Mačak).

No, nešto mi je drugo zasmetalo u toj predstavi... U toj predstavi, patetično i pretenciozno, jedan od glavnih glumaca obučen je samo u "goveđe ŠNICELE", kako nas je novinarka Nove TV obavijestila (vidi isti Dnevnik). Gol obučen u meso. Srpanj. Ako ne kužite dublju simboliku, umjetničku slobodu i ljepotu onda ste, garant, seljačina. Koja ne kuži pravi umjetnički performans. Čavajda je hrvatska glumačka Madonna, kužite? Photobucket

Kreće legendarna izjava:

"Nema svatko priliku ući u deset kila mesa... to je... jedan zanimljiv osjećaj... nevjerojatno, ali daje jednu posebnu energiju!"


A na zubima glumljeno opušteni šeretski osmijeh, cijela Hrvatska ga gleda, halo! Mama, snimaj videJo! Koliko mu je trebalo da u tako malo riječi, kaže toliko puno! Photobucket

Uglavnom, patetično i nadmeno kako samo glumci znaju, pozivaju se na slobodu izražavanja presretni što su dobili puno više reklame nego su u marketing uložili. Garant su govor Sanadera ubacili namjerno (i naknadno), znajući da bi bar na "kontroverznost" (s debelim navodnicima) mogli privući mušterije. I ako se Štrljiću može predbaciti podilaženje Sanaderu, onda se ove može bez problema optužiti za jadno i jeftino žicanje pažnje. Kako nam je samo Giligili Matula spremno podijelio pljuske iz demokracije! O ne. Vratite me u mračni Srednji vijek! Photobucket

Penzići Splita i okolice uputili su zahtjev da im se kaže lokacija gdje će meso biti odbačeno nakon predstave, da bar dobiju jedan mesni obrok tjedno. Uostalom, to je i jedini smisao predstave koji vidim. Sumnjam da se s istim goveđim kaputom može odigrati više od jedne predstave na ljetnom festivalu. Osim ako Čavajdajdi ne bi smetalo da mu zuje muhe oko glave, a kaput razvije vlastitu inteligenciju i život u obliku crvića.

Meni neugodno. Spasi me, Bože, od politički angažiranih glumaca i jeftinih performera. Photobucket

Photobucket




Post je objavljen 20.07.2008. u 08:11 sati.