Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Lazanje od tikvica (i patlidžana)

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev
350 g patlidžana
450 g tikvica (ja ne volim patlidžane i stavljam samo tikvice, oko 1 kg)
6 žlica maslinovog ulja
1 veliki luk
3 češnja češnjaka
1 velika limenka rajčice
2 čajne žlice svježeg origana (ili 1 čajna žlica sušenog)
1 čajna žlica svježeg timijana (ili pola žlice sušenog)
100 g crnih maslina
sol, papar
+ 250 g listova za lazanje koje ne treba kuhati

Bešamel umak
3 žlice maslaca
5 žlica brašna
1 l mlijeka
100 g naribanog parmezana
sol, papar
muškatni oraščić


Tikvice i patlidžane operite i očistite pa ih narežite na kockice veličine 1 cm x 1 cm.
Zagrijte ulje pa u njemu pržite kockice, nemojte ih pržiti sve odjednom, nego u više navrata. Iz ulja ih vadite rupičastom žlicom i stavljajte ih na papirnate ubruse da upiju višak ulja.

Obje vrste luka sitno nasjeckajte i popržite ih na ostatku ulja. Dodajte rajčice zajedno s tekućinom pa ih zdrobite vilicom. Dodajte oregano, timijan, sol i papar pa kuhajte pokriveno na laganoj vatri oko 25 min.

Masline očistite od koštica i narežite ih na manje komade.

Dodajte ih smjesi s rajčicama zajedno s poprženim patlidžanima i tikvicama. Kratko prokuhajte i po potrebi dodajte još začina.

Za umak, otopite maslac i dodajte brašno pa kratko popržite. Miješajući pjenjačom, dodajte mlijeko. Ostavite da zakuha pa umiješajte parmezan i maknite s vatre. Dodajte začine.

Vatrostalnu posudu premažite maslacem.
Na dno stavite malo bešamel umaka i na njega složite listove lazanja pa ih opet premažite s malo umaka, a na njega rasporedite nadjev od tikvica i patlidžana. Stavite idući sloj listova lazanja, premažite ih bešamel umakom i na njega stavite nadjev, a na njega opet listove lazanja; redajte slojeve da utrošite sve sastojke. Završite slojem listova lazanja i premažite ih ostatkom bešamel umaka.

Pecite oko 30 min.

Ako želite da nadjev bude manje mastan, tikvice nemojte pržiti, nego ih blanširajte 2 min u posoljenoj kipućoj vodi.


Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica




Post je objavljen 11.07.2008. u 12:09 sati.