Sastojci
cvjetovi tikvica
1 manja tikvica
200 g riže
2 manja crvena luka
sol, papar
ulje
Luk i tikvicu očistiti, narezati na kockice, dodati sol i papar i popržiti na ulju da omekšaju.
Skuhati rižu. Pomiješati ju s tikvicama i lukom i kratko popržiti. Po potrebi dodati još začina. Ostaviti da se malo ohladi.
Oprezno rastvoriti cvjetove tikvica, dobro ih oprati. Škarama odrezati tučak i prašnike (to ja jako «pipkav» posao, jer su cvjetovi/latice tanki i pucaju).
Malom žlicom oprezno puniti cvjetove mlakim nadjevom. Napunite ih do pola, tako da vrhove latica možete lagano stisnuti i «zafrknuti».
Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem i složite punjene cvjetove. Pomoću kista premažite ih uljem.
Cvjetove pecite 10 minuta na 160 stupnjeva (vrijeme pečenja ovisi o vrsti pećnice; za vrijeme pečenja povremeno ih provjeravajte, da se ne bi osušili).
U originalnom receptu navedeno je da je potrebno «8 malih (talijanskih) cvjetova tikvice ili 4 velika (nizozemska) cvijeta tikvice». Nemam pojma kakve su vrste ovi moji, ali prilično su mali. Ja količinu cvjetova odredim prema potrebi, a ako mi nadjeva ostane, upotrijebim ga za nešto drugo.
U izvornom receptu stavlja se 200 g mljevenog mesa i 150 g riže. Moja verzija je vegetarijanska, stavljam 200 g riže.
Stabljika i peteljke se ne jedu.
Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica
Post je objavljen 05.07.2008. u 16:24 sati.