Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ulicanokturno

Marketing

*MAGIJA 2/4*

BACANJE ČAROLIJA
Čarolije su svakodnevno sredstvo čarobnjaka i vještica, kratki snopovi magije koji se koriste za postizanje posebnih zadataka poput otvaranja brave ili stvaranja vatre. Obično, čaranje zahtijeva izgovaranje pravilnih inkantacija na glas, koje su najčešće izmijenjeni oblici latinskog jezika i lagano i pravilno pokretanje ruku.
Doduše, ovo čini se samo pomaže samoj volji; čarobni štapići u većini slučajeva su potrebni, iako postoje pojedine inkantacije koje napredniji čarobnjaci i vještice mogu izvoditi bez štapića. Čarolije se mogu bacati i neverbalno, ali s upotrebom čarobnog štapića. Ova tehnika se uči na 6. godini i zahtijeva visok stupanj koncentracije na inkantaciju. Neke inkantacije očito su namijenjene neverbalnom korištenju. I dok većina čarolija zahtijeva izgovaranje imena kako bi se čaranje izvelo pravilno, neke to uopće ne trebaju (ovisi o vještini čarobnjaka ili vještice). Moguće je i čaranje s upotrebom čarobnog štapića koji ne mora uvijek nužno biti u ruci. Isto tako, animagusi i metamorfomagusi ne trebaju čarobni štapić kako bi se podvrgnuli transformacijama.
Čaranje je podijeljeno u kategorije, kao što su čarolije, uroci i kletve. Iako postoji veći broj napadačkih i potencionalno opasnih čarolija, njih se tri koristi za cilj velikog zla te ih se iz tog razloga klasificira kao "neoprostive kletve".

MRAČNE SILE
Mračne sile su u čarobnjačkom svijetu one čarolije koje su sposobne izazvati najveće rezultate i koje se najčešće koriste kod uzrokovanja štete i boli. Iako postoje manje čarolije koje sprečavaju ili uzrokuju iritaciju, crna magija koristi se kao sredstvo kontrole, uzrokovanja boli i ubijanja.
Osim neoprostivih kletvi, još je jedan važan dio crne magije: krvna magija ili korištenje krvi u neoprostivim kletvama i ostalim čarolijama crne magije. Lilly Potter, Albus Dumbledore i Lord Voldemort prakticirali su krvnu magiju. Lillyna zaštita Harryja teče njegovim venama, Dumbledore je vezao Harryjevu sigurnost za skrbnike u krvnom srodstvu s njegovom majkom; a krv neprijatelja, konkretno Harryjeva krv, igrala je ključnu ulogu u oživljavanju Lorda Voldemorta.

NEOPROSTIVE KLETVE
Tri kletve nazvane neoprostivima zato što je njihova upotreba doslovno neoprostiva i potpuno zabranjena u čarobnjačkoj zajednici te rezultira doživotnom robijom u Azkabanu.
Bacanje tih moćnih kletvi zahtijeva jaku želju da se čarolija izvede, mržnju prema onome na koga baca i veliku vještinu.
Ubojita kletva, Avada Kedavra, uzrokuje da iz čarobnog štapića bacača kletve izleti snop zelene svjetlosti koja, u kontaktu sa žrtvom, rezultira trenutačnom smrću. Na žrtvi nema nikakvih fizičkih znakova da je na nju bačena kletva. Ako kletva promaši žrtvu i pogodi neki predmet ispušta se energija u obliku male eksplozije na mjestu udara. Feniksa pogođenog kletvom će progutati vatra, ali on će se ponovno roditi iz svog pepela.
Kletva Cruciatus koja kod žrtve izaziva nepodnošljivu bol zahtijeva izgovaranje inkantacije naglas i upotrebu čarobnog štapića. Za pravilno izvođenje kletve potrebna je jaka mržnja i želja da se nanese bol. Smrtonoše su redovito koristile kletvu Cruciatus zato što ona ne ostavlja nikakve tjelesne posljedice na žrtvi. Crucio u prijevodu sa latinskog znači "mučim, stavljam na muke".
Kletva Imperius daje čarobnjaku kontrolu nad osobom na koju je kletva bačena. Žrtva ima osjećaj potpune opuštenosti i bezbrižnosti te nejasnog i neobjašnjivog blaženstva. Odupiranje kletvi je moguće, ali to je za rukom pošlo tek nekolicini ljudi, uključujući Harryja Pottera, Bartyja Croucha i Bartyja Croucha ml. Impero u prijevodu sa latinskog znači "naređujem, zapovijedam".

Image Hosted by ImageShack.us
Trenutak kada je Ubojita kletva pogodila žrtvu

Image Hosted by ImageShack.us
Primjer izgleda očiju osobe koja je pod Kletvom Imperius

Image Hosted by ImageShack.us
Bacanje Kletve Cruciatus

Post je objavljen 18.06.2008. u 14:22 sati.