Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fcchelsea1

Marketing

Češka 2:3 Turska

Turska od 0:2 do 3:2 i četvrtfinala s Hrvatskom

ČUDO U ŽENEVI

Kakva ludnica! Golom Jana Kollera u 34. i Jaroslava Plašila u 62. minuti Češka je došla do velike prednosti i prilike da se u petak s Hrvatskom bori za polufinale Eura 2008. No Česi nisu izdržali. Prvo je nadu Turcima pogotkom u 75. minuti pružio Arda Turan, a veliki preokret režirao je u posljednje tri minute regularnog dijela Nihat, kad je s dva uzastopna pogotka preokrenuo rezultat na 3:2



Pitanje hrvatskog suparnika u četvrtfinalu Europskog prvenstva rješavalo se u Ženevi, na utakmici između Češke i Turske. S obzirom na to da je Portugal osigurao prvo mjesto u skupini A, Česi i Turci su se trebali pohrvati za preostalo mjesto u četvrtfinalu Eura 2008.

Predviđanja navijača, pa i onih neopterećenih konačnim rezultatom, bila su da će i Turska i Češka od prve minute jurišati na pogodak. No, to se nije dogodilo. Obje ekipe pomalo su sramežljivo i vrlo disciplinirano gradile napade, a njihovi igrači, u nedostatku boljih mogućnosti, najčešće su se odlučivali na neopasne udarce iz daljine. Marek Metejovsky, Marek Jankuloviski i Libor Sionko bili su u prvih pola sata najopasniji u češkim redovima, dok su u turskoj reprezentaciji najopasniji bili Tuncay i Mehmet Aurelio.

A onda, u 34. minuti, sijevnula je polukontra Čeha, Zdenek Grygera probio je desnu stranu, ubacio visoku loptu prema Janu Kolleru, a stasiti češki napadač je glavom svladao dotad solidnog Volkana Demirela. S prednošću od 1:0 Česima se otvorila velika mogućnost za konačno slavlje, jer Turci u dosadašnjem dijelu prvenstva nisu pokazali posebnu snalažljivost u napadu.

U drugom dijelu, osim što je pala kiša, promijenilo se i stanje na travnjaku. Turci su postali kudikamo opasniji, napadali su poput osica i Petr Čech u nekoliko prilika bio je na itekakvim mukama. No, Česi su strpljivo odbijali napade suparnika, očito čekajući svoju priliku za kontranapad. Upravo se to dogodilo u dva navrata na isteku sata igre - prvo je Koller istrčao kontru i uz manjak koncentracije promašio gol iz jako izgledne prilike, a onda je koju minutu kasnije Sionko s desne strane ubacio u peterac Turske, na što je uklizao Jaroslav Plašil i svladao Demirela. S tih 2:0 Česi su već u 62. minuti bili gotovo sigurni u četvrtfinale protiv Hrvatske.



A onda frka! Turci su u 75. minuti, preko Hamita Antintopa koji je ubacio s desne strane i Arde Turana koji je zabio, smanjili na 1:2 i krenuli na sve ili ništa. Nevjerojatni scenarij zaista se obistinio. Totalnu ludnicu na stadionu prvo je izazvao Nihat u 87. minuti, izjednačivši na 2:2 nakon velike Čechove pogreške, a kad je tri minute kasnije iz kontranapada zabio i za totalni preokret (3:2), navijači sa srčanim problemima, ma za koga navijali, morali su se hitno smirivati.

U posljednje četiri minute, one u sudačkoj nadoknadi, također nije manjkalo napetosti. Česi su pod svaku cijenu pokušavali izjednačiti, no nije im uspjelo ni opasnije zaprijetiti golu Turske. S druge strane, Volkan Demirel je tek koju sekundu prije kraja susreta 'poludio' i nakon jedne gužve, ničim izazvan, odgurnuo suparničkog igrača, te dobio izravni crveni karton. U petak ga u četvrtfinalu protiv Hrvatske neće biti na travnjaku.

Kako bilo, Turci su režirali nevjerojatnu nogometnu priču i od 0:2 stigli do 3:2. S obzirom na to da je velika većina hrvatskih nogometnih stručnjaka priželjkivala u četvrtfinalu Češku, a ne Tursku, bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će to izgledati na bečkom travnjaku. Slaven Bilić i njegov stručni stožer sigurno su već dobro prostudirali i Češku i Tursku, pa iznenađenja ne bi smjelo biti.



ČEŠKA - TURSKA 2:3 (1:0)

ŽENEVA, Stade de Geneve, gledatelja 30.000; sudac Peter Frojdfeldt (Švedska)

Strijelci: 1:0 Koller (34), 2:0 Plašil (62), 2:1 Arda (75), 2:2 Nihat (87), 2:3 Nihat (90)

Češka: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galasek - Sionko (OD 84. Vlček), Matejovsky (od 39. Jarolim), Polak, Plašil (od 80. Kadlec) - Koller

Turska: Volkan - Hamit Altintop, Emre Gungor (od 63. Emre Asik), Servet, Balta - Mehmet Topal (od 57. Kazim), Mehmet Aurelio, Arda, Tuncay - Nihat, Semih (od 46. Sabri)

3-2 Turkey vs. Czech Republic Goals & Red Card - MyVideo

Post je objavljen 16.06.2008. u 12:08 sati.