Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač od kokosa i ananasa

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
200 g brašna
1 žumanjak
prstohvat soli
1 vanilin šećer
120 g šećera
120 g hladnog margarina, narezanog na listiće
2-3 žlice kiselog vrhnja
+
masnoća i krušne mrvice za lim

Biskvit od bjelanjaka
3 bjelanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
75 g kokosovog brašna
20 g brašna
pola peciva od prethodnog dana
+
kompot od ananasa narezanog na kockice (ili na kolutiće, pa ih narežite na kockice)

Krema
600 ml soka od ananasa iz tetrapaka
2 praška za puding s okusom slatkog vrhnja
3 žlice šećera
+
kokosovo brašno za posipanje


Za tijesto, brašno prosijajte u posudu, dodajte sve ostale sastojke i brzo zamijesite tijesto.
Od tijesta oblikujte kuglu, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Ocijedite kockice ananasa.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama. Razvaljano tijesto stavite u kalup, oblikujte rub visine 2-3 cm. Tijesto nabockajte vilicom i po njemu rasporedite polovicu ukupne količine kockica ananasa.

Pecite 20 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Za biskvit od bjelanjaka, bjelanjke izmiksajte uz prstohvat soli u čvrst snijeg.

Dodajte obje vrste šećera i miksajte da se šećer otopi.

Pecivo sitno naribajte pa ga zajedno s kokosovim brašnom i običnim brašnom umiješajte u smjesu od bjelanjaka.

Kolač izvadite iz pećnice, odmah ga premažite smjesom od bjelanjaka, odozgo zagladite.

Vratite u pećnicu i pecite 20-30 min na 180 stupnjeva (kolač odozgo ne smije ostati bijel, nego mora dobiti sasvim svijetlu, lagano smeđkastu boju).

Kolač ostavite u limu da se ohladi.

Za kremu, zakuhajte 550 ml soka.
50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
Na zakuhanom soku skuhajte puding. Maknite s vatre i odmah umiješajte preostale kockice ananasa (možete ih narezati da budu manje) i prelijte vruću kremu po kolaču.

Kad se krema ohladi izvadite kolač iz kalupa, odlijepite papir, kolač odozgo posipajte kokosovim brašnom.


*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 11, 19. 10. 2006.


Što s bjelanjcima?
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Mentolka
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku



Post je objavljen 22.05.2008. u 09:26 sati.