Palačinke
3 jaja
450 g brašna
900 ml mlijeka
prstohvat soli
+
ulje za prženje
Krema
800 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
20 g gustina
60 g šećera
250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
2 jaja + 4 žlice šećera
+
1 staklenka kompota od višanja
margarin za posudu
šećer u prahu za posipanje
Za palačinke, umutite jaja, dodajte mlijeko i sol.
U drugu posudu prosijte brašno, pa mu polako prilijevajte smućena jaja s mlijekom, stalno miješajući pjenjačom.
Ostavite smjesu da odstoji 30 minuta.
Na zagrijanom ulju ispecite palačinke.
Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte s 2 pudinga od vanilije, 20 g gustina i 60 g šećera.
700 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.
Puding potpuno ohladite u hladnjaku.
Istucite 250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja.
Posebno izmiksajte 2 bjelanjka s 2 žlice šećera.
Posebno izmiksajte 2 žumanjka s 2 žlice šećera.
Ohlađeni puding dobro izmiksajte pa u njega umiksajte šlag, pripremljeni snijeg i pripremljene žumanjke.
Višnje ocijedite.
Svaku palačinku tanko premažite kremom i po njoj rasporedite par višnji, onda palačinku zarolajte.
Vatrostalnu (ili glinenu) posudu premažite margarinom.
Palačinke prerežite na pola pa ih jednu do druge ukoso (poput crijepova na krovu) složite u posudu u jedan red. Palačinke sa strane (tamo gdje ćete nasloniti idući red palačinki) premažite kremom i na nju naslonite idući red palačinki. Naizmjence redajte redove palačinki i kreme da potrošite sve sastojke.
Pecite 40ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva (ako odozgo palačinke previše potamne, prekrijte ih aluminijskom folijom).
Složenac ostavite da se hladi oko malo ohladi, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite topao.
(Dok je topao nadjev nije čvrst, poslužite složenac pomoću lopatice za palačinke.
*Recept se temelji na receptu za Složenac od palačinki i višanja.
Post je objavljen 09.05.2008. u 09:39 sati.