Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

prva sveta pričest na otočki način

E, ko je mislija da san završila sa svetin sakramentima, ljuto se privarija. Naši lipi katolički običaji meni su nepresušna inspiracija.
Iako ovaj put mislin na nešto drugo, neću dilit lekcije kleru i simpatizerima, iako mi to nije uopće mrsko.

Kad san se ja pričestila, mater je spekla meso i napravila mramorni kolač, slikalo me u onoj biloj veštici koju mi je mater sašila po časninim uputama i to je bilo sve. Zvali su babe i didove na obid. Ne sićan se da san dobila koji poklon. Zlatnu narukvicu dobila san za krizmu, od kume kod koje san bila i na ručku. I to je bilo sve po pitanju mojih sakramenata u dječjoj dobi.
Ali to je bilo onda.
U vrime mog djetinjstva, u vrime katakombi. Kad je Crkva-u-Hrvata još bila nevina.
Kad smo to radili u diskreciji. Jer, kao, nije bilo baš pametno deklarirati se ka praktični katolik.
Teška vrimena za Crkvu-u-Hrvata. Još su teža sad kad ih oživljavamo u sjećanju.

U međuvremenu smo odgledali masu američkih filmova čiji su režiseri bili Židovi. (Ima li ih koji nisu?) Pa smo vidili kako oni rade pireve u povodu obreda bar- mizvaha. To bi bilo nešto između naše pričesti i krizme. (Ali samo za mušku dicu. Ženske in se ne "barmicvaju", ali zato služe vojsku. Svaka kultura ima svoje bisere.)
U međuvremenu su se i stvari sa Crkvom-u-Hrvata malo prominile. (Da je malo-ne bi se ni znalo.) Malo nam je izgubila na nevinosti. Ma samo malo.

Pa smo rekli: Pa nisu ti Židovi valjda bolji i bogatiji i snobovskiji od nas. A ne. Mi to moramo nadmašiti. Mi moramo raditi veća i raskošnija slavlja. Moramo više pojisti. Više janjčića speći. Uostalom, janje je simbol Isusa Krista.
Naša dica moraju dobit više darova. Zlata i srebra moraju dobiti da mogu stalnu izložbu otvorit. Dobro bi bilo da in koji bogati kum pokloni skutera. Ne bi ni stan bija loš poklon. U Zagrebu. Da se snađu ako slučajno pođu na studije. Da se ne izgube u velikon svitu. Ali dobro, to ne može bilo kakav kum poklonit. Samo Godfather.

Ma, malo san se zanila. Tila san nešto sasvim drugo reć.

U nedilju je bila Prva Sveta Pričest u mom malon mistu na škoju.
Malo misto je također preuzelo nove katoličke običaje pirovanja sakramenata. A i otočke vridne majke i domaćice su se dobavile pameti pa neće više da se šporkivaju po kuhinji i nakuhavaju za te silne goste. Nego lipo povedu uzvanike u gostionu.
E tu smo. To san van tila reći.
Bilo je SEDAM prvopričesnika.
Inače, moje malo misto je jedno od većih naselja u našem arhipelagu. (Ako ne brojimo ova najbliža gradu koje ja smatram predgrađima. Oni nemaju veze s otočkim problemima, osim u nekim sitnicama.)
Dakle to moje VELIKO malo misto imalo je ove godine sedam prvopričesnika. A u samom mistu ima točno sedam ugostiteljskih objekata u kojima se može napravit pir. U okolici ih ima još nekoliko. Ne govorin o kafićima i slastičarnama, samo o gostionama i konobama.
A na cijelom otoku ima ih sigurno sedamdeset, a prvopričesnika vjerojatno između deset i petnaest.

I sad vi meni recite. Što to nije jako tužna činjenica?
Više birtija nego dice!
Više sprovoda nego krštenja.
E jadni ti smo mi i naša budućnost!


Post je objavljen 07.05.2008. u 12:03 sati.