Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač-torta

Image and video hosting by TinyPic


Smeđi biskvit
8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
pola praška za pecivo
2 žlice kakaa

Žuti biskvit 1
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo

Žuti biskvit 2
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo

Krema
500 ml mlijeka
4 žlice šećera
5 žlica oštrog brašna
1 žlica praška za puding od vanilije
+
100 ml mlijeka
150 g šećera
250 g mljevenih oraha
+
250 g margarina

Ostalo
rum
pekmez (od šipka, marelice,…)
50 g nasjeckane čokolade za posipanje



Za smeđi biskvit, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i dobro promiksajte. Zatim postupno dodajte šećer i dobro izmiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom i kakaom i umiješajte u smjesu od jaja.
Lim za pečenje (36 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite 15-20 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Biskvit ostavite da se ohladi.

Za žuti biskvit 1, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i dobro promiksajte. Zatim postupno dodajte šećer i dobro izmiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom i kakaom i umiješajte u smjesu od jaja.
Lim za pečenje (36 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite 10ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Vrući biskvit preklopite na pola po dužini, i ostavite da se ohladi.

Za žuti biskvit 2, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i dobro promiksajte. Zatim postupno dodajte šećer i dobro izmiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom i kakaom i umiješajte u smjesu od jaja.
Lim za pečenje (36 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite 10ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Vrući biskvit preklopite na pola po dužini, i ostavite da se ohladi.


Za kremu, od 500 ml mlijeka odvojite oko 50 ml.
450 ml mlijeka zakuhajte. 50 ml pomiješajte sa šećerom, brašnom i praškom za puding i skuhajte u kipućem mlijeku kao puding.
Ostavite da se ohladi.
100 ml mlijeka zakuhajte i njime prelijte orahe i šećer, ostavite da se ohladi.

Kremasto izmiksajte margarin pa ga postupno umiksajte u ohlađenu kremu zajedno s ohlađenim orasima.


Ohlađene žute biskvite rasklopite i iznutra ih pažljivo premažite pekmezom i ponovo ih preklopite. Po potrebi s biskvita ogulite «kožicu».

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Smeđi biskvit jednom vodoravno prerežite i svaku koru natopite rumom.
Jednu smeđu koru stavite na pladanj i premažite ju kremom. Na kremu položite žute, pekmezom premazane preklopljene biskvite (jedan do drugog). Po njima razmažite kremu i sve poklopite preostalom smeđom korom, a nju odozgo premažite tankim slojem kreme i posipajte nasjeckanom čokoladom.


*Recept je iz kuharice: Nada Ćuk, Moji najbolji kolači, Zagreb, Gospodarski list, 1997.




Post je objavljen 05.05.2008. u 09:22 sati.