400 g brašna
25 g svježeg kvasca
50 ml mlijeka
1 čajna žlica soli
1 kg krumpira
2-3 poriluka
500 ml vode
1 žlica Vegete ili kocka za juhu
1 žlica margarina
1 čajna žlica slatke paprike
Pomiješajte sol, 1 žlicu šećera i izmrvljeni kvasac. Dodajte brašno, mlako mlijeko i toliko mlake vode koliko je potrebno da zamijesite glatko tijesto.
Tijesto ostavite pokriveno, na toplom oko 15 min. I onda oblikujte kugle (knedle).
Krumpir ogulite i narežite ga na kocke.
Poriluk očistite i dobro operite pa ga narežite na kolute.
Dovoljno širok i visok lonac natrljajte margarinom. Na dno stavite krumpir, a na njega poriluk.
Hladnu vodu pomiješajte s Vegetom pa njome zalijte povrće.
Knedle složite na povrće, a odozgo ih posipajte paprikom.
Lonac poklopite i stavite na štednjak na srednju temperaturu da voda zakuha. Kad čujete brbučkanje (tj. da je voda zakuhala), smanjite temperaturu na najslabiju. Kuhajte oko 25 min.
Za vrijeme kuhanja nemojte skidati poklopac jer će se knedle spustiti.
Ako para za vrijeme kuhanja podiže poklopac, opteretite ga nečim jer bi se u suprotnom knedle također mogle spustiti (splasnuti).
Knedle i povrće poslužite kao prilog.
*Recept se temelji na receptu sa stranice:
http://www.rezepterang.de/gemuese/gemueserezept_6147.html
Post je objavljen 12.04.2008. u 08:59 sati.