Dan je za k........za k..........za kiticu. Šparoga. Ili macić, kako vam drago. Čisti bluz gnjus, u svakom slučaju ;-P
Bljak, kakvo vrijeme!
Pravo zagrebačko, rekli bi neupućeniji Riječani .
Dan je tmuran, ja mamuran, rekli bi neki drugi .
Je, okej, sinoć se feštalo.
Malo. Tek toliko da se izbjegne pljusak .
Pa se pljusak uspješno izbjeglo, ali ne i posljedice .
Kako bilo, Lipa Mare moja, danas niš od recepata;
apdejtat ću ovaj šparoga bluz čim dođem do memorije.
I svoje i kompjuterske.
Jer, nije da se hvalim, ali shvatilo se da mi je malo jedan - laptop, jelte - pa sad imam dva .
(...sponzorski momenat - čestitke, aplauzi & pusa tebi, dobrotvore moj ; ne bum te linkala, haha, ipak...)
Sad nam slijedi period prilagođavanja, privikavanja, pipkanja, pa tek onda tipkanja; nova igračkica zaokuplja svu moju pažnju, ter za kuharije baš i nemam inspiracije .
Osim toga, treba dati vremena i šparogama da se rekuperaju. Ja se još nisam; ni od fešte, ni od trešnjevačkog placa i cijene (jednog! Divljeg, ali jednog!!!) maca - 50 kuna, u slast!
Dakle, ekipica, evo vam za prvu ruku samo bluz; šparoge dolaze kasnije...
APDEJT, napokon...
Šparoge za predjelo; pitome, domaće (dakle - one krupne, bljedunjave, debeljuškaste...poput svih udomaćenih & pripitomljenih stvorenja )
Tips & tricks za lijenčine: slobodno uzmite dvije staklenke gotovih šparoga - zelenih i bijelih - i pravite se blesavi kad vas tetka, poznata po univerzalnom lijeku protiv svih boleština znanom kao "domaća kokošja juhica" ishvali na sva usta .
(...hahaha, vidite kako se recept izlizao? To je najbolja preporuka; uz nešto pršuta i sira, jasno...)
Ili se malo potrudite oko slamanja oklopa (uz garanciju da će i svi ostali otpori biti slomljeni , isprobano, hehe) ter u ime viših ciljeva prionite poslu znanom kao
Šparoge-divljakuše a la MM, za paštoljupce :
- 1kg škampi(-ća...ako ste od onih kojima veličina nije važna )
- 1/2 kg kozica
- zelene šurle (1/2 kg, Klara M, mmm, najbolje su) ili isto toliko lazanja, rezanaca...po guštu
- divlje šparoge (cca dva macića, prethodno blanširana i narezana)
- 1/2 l temeljca od škampi(-ća, jelte )
- 1/2 l bešamela
- parmezan, ribani
Na malo maslinovog ulja propržiti kozice i očišćene repove škampi(-ća ) zatim i šparoge; u međuvremenu skuhati temeljac od škampi(-ća, haha, al' sam zapela za veličinu, tctc; dunkve - glave, oklopi, pola litre vode, malo soli...ma znate to, ne ?), procijediti ga i dodati bešamelu; umiješati u cijelu štoriju one kozice, repiće & šparoge, preliti (naravno, skuhane ) šurle, te blagosloviti parmezanom po želji .
U slast!
Vrijeme je i dalje prekrasno.
Ako ste šparoga .
Ako niste, snađite se.
Kuhajte, papajte, zavucite se u dekicu ; ja odoh, tim redom,